Foto: Reuters/Scanpix
Kopš marta sākuma slimnīcā Erbīlā, Irākā, nogādāti 12 cilvēki, kas nonākuši saskarē ar ķīmiskām vielām, iespējams, ciešot ķīmisko ieroču uzbrukumā Mosulā, atsaucoties uz ANO paziņojumu vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Cietušo vidū ir arī bērni. Saskaņā ar Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas sniegto informāciju, piektdien palīdzība sniegta pieciem bērniem un divām sievietēm. Organizācijas pārstāvji gan nav izteikuši minējumus par to, kura no kaujās par Mosulu iesaistītajām pusēm varētu būt izmantojusi ķīmiskos ieročus.

"Tas ir šausmīgi. Ja apstiprināsies, ka izmantoti ķīmiskie ieroči, tas būs nopietns starptautisko humāno tiesību pārkāpums un kara noziegums, vienalga, kas ir uzbrukuma mērķi vai upuri," paziņojusi ANO humānās palīdzības Irākā koordinatore Lise Grande.

ANO Pasaules veselības organizācija kopā ar partneriem un vietējām veselības iestādēm sākusi realizēt "ārkārtas atbildes plānu drošai vīriešu, sieviešu un bērnu, kuri varētu būt cietuši no ārkārtīgi toksiskām ķimikālijām, ārstēšanai".

Kā vēstīts, Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja piektdien paziņoja, ka pieciem bērni un divām sievietēm Irākā konstatēti tādi simptomi, kas liecina par saskari ar ķīmiskajiem ieročiem. Ievainotos mocījusi vemšana, čūlas, acu apsārtums, kairinājums un klepus.

Jau ziņots, ka Irākas spēki pirmdiena guva pilnīgu kontroli pār Mosulas dienvidu tiltu, bet pagājušajā nedēļā Irākas Bruņoto spēku, Federālās policijas un pretterorisma vienības iegāja vairākos pilsētas rajonos.

Irākas kampaņa Mosulas atgūšanai ar kurdu pešmergas, ASV vadītās starptautiskās koalīcijas, Irānas atbalstīto šiītu grupējumu un dažādu valstu speciālo uzdevumu vienību iesaisti tika sākta pērnā gada 16. oktobrī, bet pilnīga kontrole pār pilsētas austrumu rajoniem tika pasludināta pirms mēneša. Irākas spēku rindās bojā gājuši jau vismaz 2000 karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!