Foto: Reuters/Scanpix

Pasaulē spēcīgākās armijas dienesta ierocis "Beretta M9" jau drīzumā tiks nomainīts pret pistoli "Sig Sauer P320," atsaucoties uz amatpersonām, ziņo "Defense-Update". Arī tajā būs izmantojamas 9 mm kalibra NATO patronas.

Ar kompāniju noslēgtais līgums paredz, ka vairāk nekā desmit gadu laikā armijas vajadzībām tiks iepirkts nenoteikts skaits jaunā tipa pistoļu aptuveni 580 miljonu ASV dolāru vērtībā. Šobrīd tiek lēsts, ka kopā armija varētu iegādāties 280 000 rokas pistoļu, taču to skaits varētu palielināties līdz 500 000, ja to pieprasīs Aizsardzības ministrija un citi dienesti.

Papildu plānots iegādāties aptuveni 7000 kompaktās ieroča versijas. Savukārt pirmās piegādes gaidāmas 2018. gadā. Līgums noslēgts uz desmit gadu ilgu periodu.

Pirmoreiz plāns par jaunu pistoļu iepirkuma izsludināšanu izskanēja pirms aptuveni pieciem gadiem, taču darbs kopā ar mazo ieroču industrijā strādājošajiem sākts 2013. gadā. Kopā armija izvērtējusi četru kompāniju ražotos ieročus – "Sig Sauer", "Glock", "FN America" un "Beretta".

Noteikumi paredzēja, ka jaunajam ierocim darbībā jāpārspēj vairāk nekā 30 gadus lietoto "M9", turklāt tam jābūt modulāram un piemērotam dažādu izmēru rokām. Modulāram ierocim vieglāk aizvietot salauztas detaļas, un to var pielāgot speciāliem uzdevumiem. Savukārt mazāks ieroča spals ir piemērots armijā dienējošām sievietēm.

Leģendārais "Beretta M9":

Foto: Reuters/Scanpix

Līdzšinējā ieroča ražotājs "Beretta", cenšoties pagarināt esošo līgumu un novilcināt jauna konkursa izsludināšanu, vēl pirms konkursa sākuma pieteica tā uzlaboto versiju "M9A3", taču armija ar piedāvājumu nebija apmierināta. Kompānija konkursā pieteica jaunu pistoles versiju "APX", taču zaudēja "Sig Sauer" piedāvātajam "P320" modelim.

Pretendentiem konkursā bija jāiesniedz arī šaujamieroču piedāvājumi īpašām vajadzībām. Izskanējis, ka ASV armija plāno lietot spēcīgāku munīciju, jo saņemtas sūdzības, ka 9 mm kalibra patronas nav pietiekami efektīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!