Foto: Reuters/Scanpix

Lietuva pēc Valsts drošības departamenta (VSD) ieteikuma nav uzņēmusi deviņus bēgļus, kurus bija paredzēts izmitināt valstī saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanas programmu.

Kā VSD norāda savā ziņojumā par 2016. gadu, departamenta darbinieki Grieķijā un Turcijā izjautājuši 74 Sīrijas un Irākas bēgļus, ko bija plānots pārcelt uz Lietuvu, un attiecībā uz deviņiem cilvēkiem konstatējuši, ka viņu pārcelšanās mērķis nav droša patvēruma atrašana un viņu uzturēšanās Lietuvā apdraudētu nacionālo drošību.

VSD ieteicis Migrācijas departamentam nepārcelt šos cilvēkus uz Lietuvu, un ieteikums ņemts vērā, ziņu aģentūrai BNS trešdien pastāstījusi VSD stratēģiskās komunikācijas vadītāja Aurēlija Katkuviene.

Saskaņā ar ES programmu Lietuvai līdz septembrim jāuzņem 1105 bēgļi un patvēruma meklētāji. Lietuvas Migrācijas departamenta informācija liecina, ka kopš 2015. gada septembra valstī ieradušies 262 bēgļi un patvēruma meklētāji, no kuriem tikai daži desmiti cilvēku joprojām dzīvo Lietuvā, bet aptuveni 180 cilvēki devušies uz citām valstīm.

VSD arī norāda, ka pērn novērojis aptuveni 70 Lietuvas pilsoņus un Lietuvā dzīvojošus ārvalstniekus, kuri savu radikālo islāmistisko uzskatu dēļ varētu apdraudēt Lietuvas nacionālo drošību.

Viens no iespējamajiem grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") atbalstītājiem aizturēts, un pret viņu sākta pirmstiesas izmeklēšana par narkotisko vielu glabāšanu.

"[Aizturētā persona] atbalsta džihādistu grupējumu "Daesh" un pati gribētu iesaistīties džihādā Sīrijā," teikts ziņojumā. Sīkāku informāciju par šo cilvēku VSD nesniedz.

Valsts drošības departaments arī noteicis divus cilvēkus, kuri savas neprognozējamās izturēšanās un izteikumu dēļ vērtējami kā personas ar noslieci uz radikalizēšanos, kas varētu kļūt par tā dēvētajiem vientuļajiem vilkiem. Informācija par viņiem nodota Lietuvas kriminālpolicijas birojam, kas turpina šo personu novērošanu.

Izlūkdienesta vērtējumā terorisma draudu līmenis Lietuvā tuvā un vidējā perspektīvā paliks zems, taču nevar izslēgt iespēju, ka Lietuva kā daļa no Šengenas telpas var kļūt par vienu no teroristu tranzītvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!