Foto: AFP/Scanpix

Francijas policija basku separātistu grupējuma ETA uzrādītajās slēptuvēs sestdien uzgājusi desmitiem šaujamieroču un simtiem kilogramu sprāgstvielu, paziņojusi Parīzes prokuratūra.

"Policija devās uz norādītajām vietām un metāla konteineros un somās atrada desmitiem pistoļu un šauteņu, tūkstošiem munīcijas vienību, vairākus simtus kilogramu sprāgstvielu un sprāgstvielu sastāvdaļu," teikts prokuratūras paziņojumā.

Kā ziņots, ETA sestdien iesniedza Francijas varasiestādēm sarakstu ar grupējuma atlikušo ieroču slēptuvēm, paziņojot, ka ar to tikšot pabeigta tā atbruņošanās.

Sarakstā bija minētas astoņas slēptuves Žēras, Atlantijas Pireneju un Augšpireneju departamentos.

Francija jau iepriekš sestdien paziņoja, ka ETA ieroču nodošana varasiestādēm, ir "nozīmīgs solis" un ka 8. aprīlis kļuvis par "neticami svarīgu dienu".

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968. gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 829 cilvēkus. ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

2011.gada oktobrī ETA paziņoja, ka izbeidz četras desmitgades ilgušo bruņoto cīņu.

Kopš tā laika grupējums centies panākt sarunas ar Spāniju un Franciju par ETA pašlikvidēšanos apmaiņā pret abu valstu cietumos esošo aptuveni 350 kaujinieku amnestiju.

Madride un Parīze atteikušās no sarunām ar ETA, uzstājot, ka grupējumam ieroči jānoliek bez jebkādiem priekšnoteikumiem.

Šonedēļ ETA paziņoja, ka sestdien varasiestādēm tiks nodoti visi tā rīcībā atlikušie ieroči.

Taču Spānija vēl piektdien paziņoja, ka nepiedāvās ETA neko apmaiņā pret atbruņošanos, un aicināja grupējumu izformēties, kā arī palīdzēt policijai atklāt vēl neatrisinātos noziegumus.

Madride norādīja, ka pasaulei nevajadzētu aplaudēt ETA lēmumam nodot atlikušos ieročus, jo varasiestādēm jau faktiski izdevies grupējumu sakaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!