Foto: Reuters/Scanpix

ANO Drošības padome trešdien balsos par rezolūcijas projektu, kurā pieprasīts Sīrijas valdībai sadarboties ar izmeklēšanu ķīmisko ieroču uzbrukuma lietā, paziņoja ASV diplomāti.

Lielbritānija, Francija un ASV otrdien iepazīstināja ar jauno ANO rezolūcijas projektu, kurā pieprasīts izmeklēt 4. aprīlī Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā notikušo ķīmisko uzbrukumu.

Jaunajā projektā pieprasīta "pilnīga sadarbība ar izmeklēšanu" ķīmisko ieroču uzbrukuma lietā, tviterī pavēstīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Metjū Raikrofts.

ANO Drošības padome pagājušajā nedēļā sprieda par trim rezolūcijas tekstiem, tomēr par tālāko gaitu nespēja vienoties un balsojums netika sarīkots.

Francija, Lielbritānija un ASV pagājušonedēļ pieprasīja veikt stingru izmeklēšanu, kā arī to, lai Sīrija sniegtu informāciju par savām militārajām operācijām, tomēr šāds rezolūcijas projekts būtu sastapies ar Krievijas veto.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš sacīja, ka Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) būtu jāveic rūpīga izmeklēšana, kā arī pieļāva, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads kļuvis par melīgu apsūdzību upuri.

Jau ziņots, ka 4. aprīlī ķīmiskās gāzes nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā laupīja dzīvību vismaz 87 civiliedzīvotājiem, tai skaitā 31 bērnam.

Nemiernieki, ASV un Turcija apgalvo, ka tas bijis Sīrijas valdības kara aviācijas uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem, tomēr Damaska un Maskava šīs apsūdzības noraida.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!