Foto: Shutterstock

No 1. maija Latvijā sāks darboties jaunā elektroenerģijas neto norēķinu sistēma, kas būs pieejama gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem, kas ražo elektrību. Līdz ar tās ieviešanu stāsies spēkā būtiskas izmaiņas elektroenerģijas uzskaitē un izmantošanā.

Kāda ir atšķirība ar iepriekšējo neto norēķinu sistēmu un kas jāzina elektroenerģijas ražotājiem, skaidro "Delfi Bizness".

Kas mainīsies?

Līdz šim spēkā bija neto uzskaites sistēma, kas noteica, ka, ja mājsaimniecības kopējās elektrotīklā nodotās elektroenerģijas bija vairāk nekā no tīkla saņemtās, starpību varēja uzkrāt un izmantot, kad saražotās enerģijas apjoms ir mazāks, skaidro Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvji.

Jaunā neto norēķinu sistēma ir vairāk balstīta tirgus principos, un būtiska atšķirība ir tā, ka saražotās elektroenerģijas pārpalikuma vērtība tiks uzskaitīta naudas izteiksmē, nevis kilovatstundās. Zaļās enerģijas ražotājs jaunajā sistēmā tiek definēts kā "aktīvais lietotājs".

Turklāt līdz ar izmaiņām neto norēķinu sistēma būs pieejama ne tikai mājsaimniecībām, kā līdz šim, bet arī juridiskām personām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!