Foto: Reuters/Scanpix

Palestīnas militāri politiskā grupējuma "Hamas" līderis Haleds Mešāls intervijā CNN norādījis, ka ASV prezidentam Donaldam Trampam ir vēsturiska iespēja atrast godīgu risinājumu palestīniešu jautājumam.

"Šī ir vēsturiska iespēja piespiest Izraēlu atrast līdzvērtīgu risinājumu Palestīnas cilvēkiem. Un tas ir civilizētās pasaules un amerikāņu administrācijas parāds apturēt šo tumsu un, no kuras mēs esam cietuši gadiem," viņš norādīja.

Spiedienu Mešāls Trampu aicina izdarīt attiecībā uz Izraēlas apmetnēm un Rietumkrasta okupāciju. Šī gada februārī Izraēla pirmoreiz vairāk nekā 20 gadu laikā paziņoja par jaunu apmetņu būvēšanu Rietumkrastā. Tā šajā laikā bija paplašinājusi esošās, bet atturējusies no jaunu būvēšanas.

"Hamas" līdera komentārs izskanējis atsaucoties uz Trampa trešdienas tikšanos ar Palestīnas pašpārvaldes līderi Mahmudu Abasu Vašingtonā, kurā abi pārrunājot "galējo vienošanos" starp Izraēlu un Palestīnu. Līdz šim ASV administrācijas centušās panākt divu valstu risinājumu, bet Trampa ieceltais ministru kabinets sliecas uz šīs politikas atmešanu.

Mešāls norādījis, ka "Hamas" jaunizsludinātā politika ļauj Trampam izbēgt no kļūdām, kuras, viņaprāt, pieļāvušas iepriekšējās administrācijas. Pirmdien "Hamas" izziņoja, ka pirmoreiz tā piekrīt Izraēlas 1967. gadā noteiktajām robežām. Šo robežu atzīst lielākā daļa starptautiskās sabiedrības kā robežu starp Izraēlu un "nākotnes Palestīnu", norāda CNN.

Gazas joslu kontrolējošā "Hamas" norāda, ka tā pielīdzinājusi savu politiku Rietumkrastā valdošajai "Fatah". Tā cer, ka tādējādi vairs netiks uzskatīta par teroristu organizāciju un iegūs plašāku arābu valstu, tostarp kaimiņos esošās Ēģiptes atbalstu.

Tikmēr Izraēla paziņojusi, ka "Hamas" neizdosies apmuļķot pasauli. "Ik dienas "Hamas" līderi aicina uz visu ebreju genocīdu un Izraēlas iznīcināšanu. Viņi rok terora tuneļus un palaiduši tūkstošiem, tūkstošiem raķešu pret izraēļu civiliedzīvotājiem. "Hamas" vadītās skolas un mošejas bērniem māca, ka ebreji ir pērtiķi un cūkas. Tādi ir patiesie "Hamas"," medijiem paziņoja Bendžamina Netanjahu pārstāvis Deivids Keijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!