Foto: BBC

ASV aviokompānija "Delta" izpelnījusies kritiku pēc tam, kad atklātībā nonācis video ar incidentu, kurā no lidmašīnas izsēdina ģimeni ar mazuli, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Šis ir likumpārkāpums. Jūs ar sievu nonāksiet cietumā, bet jūsu bērni audžuģimenēs," ģimenei teikusi viena no apkalpes loceklēm.

"Delta" paziņojusi, ka atvainojas par incidentu un sola ģimenei izmaksāt kompensāciju.

Incidents noticis 23. aprīlī reisā no Maui uz Losandželosu. Video redzams, kā Braiens Šīrs argumentē, ka ir samaksājis par sēdvietu savam mazulim, savukārt lidmašīnas apkalpe cenšas viņu pierunāt atteikties no sēdvietas.

Sākotnēji sēdvietā plānoja sēdēt Šīra vecākais dēls, taču viņš projām no Havaju salām devies ar agrāku reisu, tādējādi cenšoties garantēt, ka ģimenes mazulim būs garantēta sēdvieta.

Video sākumā dzirdams, ka apkalpe norāda – mazulis tur nevar sēdēt, jo sēdvieta reģistrēta uz vecākā dēla vārda.

Šīru ģimene savai divus gadus vecajai atvasei bija uzstādījusi bērnu drošības krēslu. Taču "Delta" darbinieki argumentēja, ka tas ir aviācijas likumu pārkāpums un bērnam jāsēž vecāku klēpī.

Šis arguments ir pretrunā ar "Delta" mājaslapā publicēto informāciju, norāda BBC. Tur skaidrots, ka bērniem, kuri ir jaunāki par diviem gadiem, ieteicams rezervēt sēdvietu lidmašīnā un izmantot bērnu drošības sēdeklīti. Arī Federālās Aviācijas administrācijas mājaslapā vecāki ir "stingri mudināti" mazuļus sēdināt drošības krēsliņos.

Vēlāk Šīrs piekāpies un piekritis mazuli turēt klēpī, taču apkalpes locekļi paziņoja, ka ģimene tiks izsēdināta no lidmašīnas, jo starpgadījums "ir aizgājis par tālu". Šīrs tam atbildēja, norādot, ka ģimenei nav kur palikt un šis ir pēdējais reiss, taču apkalpe atbildējusi – "jums pašiem jātiek galā".

Ģimene lidmašīnu pameta. Saskaņā ar Šīra stāstīto, viņu vietās pēc tam sasēdināti četri pasažieri, kuri arīdzan bija iegādājušies biļetes uz šo reisu. Līdz ar to "Delta" uz reisu pārdevusi pārlieku daudz biļešu, argumentē Šīrs.

Dienu pēc video nonākšanas atklātībā "Delta" izplatīja paziņojumu, kurā atvainojas par nepatīkamo incidentu un skaidro, ka jau sazinājusies ar ģimeni, lai kompensētu viņiem piedzīvotās neērtības.

Vēstīts, ka aprīlī līdzīgu skandālu pieredzēja arī ASV aviokompānija "United Airlines" – Čikāgas lidostā no uzņēmuma lidmašīnas ar varu izvilkts pasažieris, kurš nav piekritis brīvprātīgi atteikties no savas aviobiļetes.

Kompānija bija pārdevusi vairāk biļešu nekā lidmašīnā ir vietu, kas lielākoties ASV štatos ir likumīga prakse. Tādējādi aviokompānijas cenšas nodrošināt, ka lidmašīna vienmēr būs pilna, pat ja kāds no biļešu īpašniekiem uz reisu neieradīsies. Līdzīgu praksi īsteno arī Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" un citas aviosabiedrības Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!