Foto: AFP/Scanpix
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte otrdien pavēlēja armijai satriekt islāmistu kaujiniekus aplenktajā Maravi pilsētā, pat ja tas nozīmēs visa sagraušanu.

"Pabeigsim šo karu," karavīriem pavēstīja Duterte. "Es esmu zaudējis daudzus karavīrus, nolādēts. Miruši arī daudzi policisti. Mēs tiltu jau esam pārgājuši."

"Es jums pavēlu satriekt ienaidniekus," sacīja Duterte. "Kad es saku satriekt viņus, mums ir jāiznīcina viss, ieskaitot dzīves."

Filipīnu islāmistu kaujinieki, kas pārņēmuši savā kontrolē Maravi, jau iepriekš gatavojušies ilgstošam aplenkumam, izveidojot paslēptuves tuneļos un pagrabos, kur sagādāti pārtikas un ūdens krājumi, otrdien paziņojušas amatpersonas.

Kaujinieki ieņēma Maravi pirms divām nedēļām, un Filipīnu drošības spēkiem līdz šim nav izdevies viņus no pilsētas padzīt.

Konfliktā dzīvību zaudējuši jau vismaz 170 cilvēki, tostarp 20 civiliedzīvotāji.

No Maravi aizbēguši aptuveni 180 000 cilvēku, bet simtiem palikuši pilsētā, un viņu stāvoklis raisa bažas.

Valdība, kas veic uzlidojumus, iepriekš apgalvoja, ka guvusi panākumus cīņā pret islāmistiem, bet kontroli pār pilsētu vēl nav atguvusi.

Augsta ranga militārpersonas sacīja žurnālistiem, ka, viņuprāt, kaujinieki slēpjas pazemes patvertnēs, kas Maravi tika izbūvētas pirms daudziem gadiem un veido plašu tīklu zem pilsētas.

"Tur ir pazemes tuneļi un pagrabi, ko pat 500 mārciņu bumba nespētu iznīcināt," norādīja viens no armijas komandieriem.

Valdības un armijas aplēses par kaujinieku skaitu Maravi ir ļoti dažādas, proti, pilsētā varētu būt no 40 līdz 200 kaujiniekiem.

Amatpersonas norādīja, ka kaujinieki acīmredzot ir labi sagatavojušies iespējamajam aplenkumam un izveidojuši pārtikas un ūdens krājumus mošejās un reliģiskajās skolās, kurām armija neveic uzlidojumus.

Armijas preses pārstāvis sacīja, ka šajās ēkās savesta pārtika, ar ko pietiktu vismaz mēnesim, kā arī ieroči.

Kaujinieki ieguva munīciju un krājumus, izlaupot Maravi cietuma un armijas ieroču noliktavas.

Tiek uzskatīts, ka Maravi ieņēmuši kaujinieki no grupējuma "Maute", kas saistīts ar grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!