Nīderlandes karavīri pirms bēdīgi slavenā Srebreņicas slaktiņa darbojās pretēji likumam, kā dēļ ir līdzatbildīgi par 30% nodarītā kaitējuma, atsaucoties uz Hāgas tiesas lēmumu, ziņo "Euronews".

Nīderlandes karavīri Bosnijā 1995. gadā atradās ANO miera spēku uzturēšanas kontingenta ietvaros.

Jau 2014. gadā tiesa lēma, ka Nīderlande ir atbildīga par vairāk nekā 300 Bosnijas musulmaņu vīriešu un zēnu nogalināšanu Srebreņicā Bosnijas kara laikā.

Foto: Reuters/Scanpix

Toreiz tiesa secināja, ka Nīderlandes miera uzturētāji nav spējuši aizsargāt iedzīvotājus, kad pilsēta krita Bosnijas serbu armijas rokās. Bosnijas musulmaņi, kas bija patvērušies Nīderlandes karavīru kontrolētajā ANO miera uzturētāju bāzē, tika nodoti serbu armijai, kura nogalināja vairāk nekā 8000 cilvēku.

Tiesa apstiprināja, ka nīderlandiešiem vajadzēja zināt, ka musulmaņu vīrieši, kuri meklēja patvērumu, tiks nogalināti, ja tiks atraidīti. Tieši tā arī notika un Srebreņicā notikušās masu slepkavības tiek uzskatītas par Eiropas asiņaināko slaktiņu kopš Otrā pasaules kara.

Nīderlandes un tās spēku tiesāšana ir īpašs gadījumus, jo tradicionāli ANO miera uzturēšanas spēki ir atbrīvoti no atbildības, norāda "Euronews".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!