Foto: AP/Scanpix

ASV ultralabējās ekstrēmistu organizācijas "Kukluksklana" (KKK) biedri sestdien Virdžinijas štata Šarlotsvilā protesta akcijā par pieminekļa saglabāšanu sastapās ar sīvu opozīciju, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Ap 50 baltās rases pārākuma sludinātāju protesta akcijā centās nosargāt militārā virsnieka Roberta Edvarda Lī statuju, kurš ASV pilsoņu karā bija Konfederācijas spēku komandieris.

Tikmēr pret ekstrēmistiem vērsās ap 1000 protestētāju, kurus no KKK biedriem norobežoja metāla žogs un bruņoti policisti. Kopumā policija arestēja vairāk nekā 20 cilvēkus. Galvenokārt protestētājus aizturēja par to, ka viņi neizklīda pēc akcijas beigām, skaidro "Sky News".

"Kukluksklans", kurā 1925. gadā bija ap četriem miljoniem biedru, nu pulcē vien no pieciem līdz astoņiem tūkstošiem domubiedru. Mūsdienās šī galēji labējā grupa ASV cenšas nepieļaut pieminekļu nojaukšanu, kas cilvēkiem atgādina par verdzības ēru valstī. Tikmēr vairumam pretējās domās noskaņoto šīs statujas un pieminekļi simbolizē rasismu un naidu.

Pēc gadiem ilgām debatēm Šarlotsvilā februārī tika pieņemts lēmums nojaukt Roberta Lī statuju, taču tiesnesis šo verdiktu uz sešiem mēnešiem atlika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!