Foto: AFP/Scanpix

Trešdienas pēcpusdienā vietām Spānijas dienvidu daļā gaisa temperatūra pakāpās virs +45 grādiem, liecina nacionālā meteoroloģijas dienesta publicētā informācija.

Tostarp Granadas lidostā termometra stabiņš piecos pievakarē pēc vietējā laika bija sasniedzis +45,5 grādu atzīmi, pārspējot pilsētas absolūto karstuma rekordu. Tā ir arī līdz šim augstākā gaisa temperatūra Eiropā šovasar.

Pilsētā izvietotie termometri rādīja pat +48 grādus, liecina iedzīvotāju publicētās fotogrāfijas sociālajos tīklos.

Spānijas dienvidos spēkā sarkanais brīdinājums par lielu svelmi, un ceturtdien augstākās pakāpes brīdinājums izsludināts plašākā valsts daļā. Arī turpmākajās dienās gaisa temperatūra vietām Spānijā pārsniegs +40 grādu robežu, tomēr nav gaidāma tik liela svelme kā trešdien un ceturtdien, prognozē "Global Forecast System".

Karstums līdz +44 grādiem piemeklējis arī Itālijas dienvidus. Arī vietām Balkānos un Kiprā gaisa temperatūra pārsniegusi +40 grādu atzīmi.

Maksimālās gaisa temperatūras rekordi laboti arī vietām Ziemeļāfrikas piekrastē, gaisam sakarstot līdz +47 grādiem.

Oficiālais Eiropas karstuma rekords saskaņā ar Pasaules meteoroloģijas organizācijas datiem ir +48,0 grādi 1977. gada 10. jūlijā Grieķijas galvaspilsētā Atēnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!