Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas Aizsardzības ministrijas budžets nākamajam fiskālajam gadam augs par 40%, atsaucoties uz aizsardzības ministra Nuretina Canikli teikto parlamentā, raksta militārais portāls "Janes".

Turcija paredzējusi papildu desmit miljardus liru (2,14 miljardus eiro) novirzīt ministrijas projektiem un astoņus miljardus liru (1,71 miljardus eiro) – Turcijas militārās industrijas atbalstam, parlamenta budžeta komisijai skaidrojis ministrs. Viņš atklājis, ka papildu līdzekļu novirzīšana aizsardzībai notiek laikā, kad valsts saskaras ar nopietniem ārējiem un iekšējiem drošības apdraudējumiem, turklāt plānots iegādāties jaunākās paaudzes ieroču sistēmas, kurām paredzamas augstas uzturēšanas izmaksas.

Šāds aizsardzības budžeta pieaugums tikai turpina šāgada tendenci. Turcijas medijs "TRT World" oktobrī ziņoja, ka 2017. gada budžets kopš janvāra pieaudzis par nepilniem 50% – no 28,7 miljardiem līdz 41,3 miljardiem liru (no 6,14 miljardiem līdz 8,83 miljardiem eiro).

Straujais aizsardzības budžeta pieaugums novērojams laikā, kad Turcija īsteno aktīvas militāras kampaņas, lai apspiestu separātisma kustības kurdu apdzīvotajos valsts dienvidaustrumu reģionos, ieveduši armiju Sīrijā, atbalsta vairākus Sīrijas opozīcijas grupējumus, kā arī pastiprinājuši uzlidojumus un sauszemes operācijas pret Irākas ziemeļu pierobežas kalnos bāzētajām Turcijas kurdu kaujinieku bāzēm.

Turklāt Turcija jau veikusi priekšapmaksu no Krievijas pasūtītās pretraķešu sistēmas "S-400" iegādei. Tāpat tā plāno lielus ieguldījumus savas raķešu sistēmas attīstīšanai uz Itālijas-Francijas konsorcija "Eurosam" izstrādātās "SAMP/T Aster 30" zemes-gaiss raķešu sistēmas bāzes. Vasarā noslēgtais līgums, ar kuru Turcija pievienojās konsorcijam, paredz, ka Turcija sākotnēji iepirks šīs sistēmas un kopā ar tām saņems tehnoloģijas un zināšanas, kas nepieciešamas to ražošanai, raksta "Business Insider".

Turcijas Bruņotie spēki tiek uzskatīti par otru lielāko militāro spēku NATO pēc ASV. Lai gan tā ieņem sesto vietu NATO valstu vidū pēc militārā budžeta lieluma, Turcijas Bruņotajos spēkos aktīvā dienestā atrodoties ap 920 500 cilvēku, veidojot ceturto daļu no visiem NATO spēkiem.

Turcija jau vairākus gadus vēlas attīstīt pati savu militāro industriju, lai tā būtu neatkarīgāka no ārējiem faktoriem. Nākamā gada aizsardzības budžeta palielinājums šos plānus apstiprina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!