Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO Drošības padome ceturtdien liedza iebraukt starptautiskās ostās četriem Ziemeļkorejas kuģiem, kas tiek turēti aizdomās par tādu preču pārvadāšanu, ko aizliedz Phenjanai noteiktās starptautiskās sankcijas, paziņoja diplomāti.

Iebraukšanas aizlieguma noteikšanu kuģiem "Ul Ji Bong 6", "Rung Ra 2", "Sam Jong 2" un "Rye Song Gang 1" pieprasīja ASV līdz ar pasākumiem pret kuģiem, kas reģistrēti citās valstīs. Ķīna piekrita noteikt aizliegumu tikai šiem četriem kuģiem.

ANO noteiktais aizliegums ir daļa no starptautiskiem centieniem ierobežot Ziemeļkorejas ballistisko raķešu un kodolieroču programmas.

Aizliegumam "ir pieņemti tikai četri kuģi", tomēr "procedūra paliek atvērta", lai nākotnē tajā iekļautu arī citus kuģus, sacīja kāds diplomāts.

Sarakstā, kuru ASV decembrī iesniedza ANO Drošības padomei, bija arī kuģi ar Belizas, Honkongas, Ķīnas, Palau un Panamas karogiem.

ANO Drošības padome šogad trīsreiz noteikusi sankcijas pret Ziemeļkoreju, 5.augustā vēršoties pret dzelzs, ogļu un zivsaimniecības nozarēm, 11.septembrī vēršoties pret tās tekstilrūpniecību un ierobežojot naftas piegādes, un 22.decembrī ierobežojot naftas pārstrādes produktu piegādes.

Kuģu iebraukšanas ostās bloķēšanu paredz 5.augusta rezolūcija.

ANO jau 5. oktobrī idenificēja četrus kuģus, kas "pārvadāja aizliegtas preces," un noteica tiem iebraukšanas ostās aizliegumu, kas noticis "pirmoreiz Apvienoto Nāciju" vēsturē.

Šie četri kuģi bija reģistrēti Komoru salās, Sentkristoferā un Nevisā, Kambodžā un Ziemeļkorejā, un ANO vērsās pret tiem par ogļu, dzelzs un Ziemeļkorejas zivju nelikumīgu pārvadāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!