Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japāna ceturtdien iesniedza protesta notu Ķīnai, reaģējot uz tās karakuģa un neidentificētas zemūdenes pietuvošanos Japānas pārvaldītajām Senkaku salām, uz kurām teritoriālas pretenzijas pieteikusi arī Pekina.

Zemūdene un Ķīnas karakuģis pietuvojās Japānas teritoriālajiem ūdeņiem ap Senkaku salām, paziņoja Japānas Aizsardzības ministrija. Japānas ārlietu ministra vietnieks Sinsuke Sugijama pēc notikušā iesniedza protesta notu Ķīnas vēstniekam Japānā Čenam Junhua.

Tomēr Čens esot paziņojis, ka salas pieder Ķīnai un atteicies pieņemt protesta notu, vēstīja Japānas raidorganizācija NHK, atsaucoties uz kādu Japānas Ārlietu ministrijas amatpersonu.

Incidents notiek laikā, kad vērojamas pazīmes par abu valstu attiecību uzlabošanos. Japānā valdošās Liberāldemokrātiskās partijas ģenerālsekretārs Tosihiro Nikai decembrī apspriedās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu un uzaicināja viņu šogad apmeklēt Tokiju.

Senkaku arhipelāgs, kuru ķīnieši dēvē par Djaoju salām, atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas. Tokijas un Pekinas domstarpības saasinājās 2012. gada septembrī, kad Japānas valdība nacionalizēja Senkaku salas, kas iepriekš piederēja privātiem īpašniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!