Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Frankfurtes pašvaldības Ārvalstnieku padome aicina pārdēvēt divas aptiekas, kuru nosaukumā ir vārds "moris". Aptieku īpašnieki par šādu aicinājumu ir pārsteigti, savukārt priekšlikuma autori uzskata, ka aptieku nosaukumi ir rasistiski.

Priekšlikums ir iesniegts Frankfurtes pilsētas pašvaldībā, ar striktu aicinājumu, ka "rasistiskajiem apzīmējumiem un aptieku logo no pilsētas ir jāpazūd". Iesniegumā minētas divas Frankfurtes aptiekas: "Moru aptieka" un "Ceila aptieka pie moriem", ziņo laikraksts "Frankfurter Rundschau".

Ārvalstnieku padome, kurā Frankfurtē dzīvojošie imigranti ievēl savus pārstāvjus, uzskata, ka pašvaldības iestādēm ir jāsazinās ar abiem uzņēmumiem un jānorāda, ka vārds "moris" ir rasistisks, un ka jau iepriekš Vācijā ir nomainīti nosaukumi vairākiem ēdieniem, ielām un uzņēmumiem, kuru nosaukumos bija šis vārds.

"Moru aptiekas" vadītāja Karīna Šveicere laikrakstam norādīja, ka ir pārsteigta par šādu pavērsienu, un viņai šķiet dīvaini, ka Ārvalstnieku padome vispirms nav vērsusies ar savu lūgumu pašā aptiekā. Aptieka ir dibināta pirms 50 gadiem, un tas toreiz Vācijā bijis ļoti tradicionāls aptieku nosaukums.

Mora vārds vēsturiski izvēlēts par godu Svētajam Maurīcijam, kurš nācis no Ēģiptes un bijis ar tumšu ādas krāsu. 14. gadsimtā Svētais Maurīcijs izvēlēts par tirgotāju aizbildni, attiecīgi viņu godinājuši arī viduslaiku pirmie zāļu tirgotāji un aptieku turētāji.

Arī "Ceila aptieka pie moriem" īpašnieks Aleksandrs Švarcs "Frankfurter Rundschau" pauda neizpratni par aicinājumu mainīt aptiekas nosaukumu: "Mums ir ļoti daudz ārzemju klientu, un neviens no viņiem nav sūdzējies par aptiekas nosaukumu, tādēļ mēs negribētu to mainīt."

Aptiekas nosaukums esot radies vēsturiskās ēkas dēļ, kur tā atrodas. Ēkā agrāk atradusies viesnīca "Pie moriem", un šis uzraksts joprojām ir iekalts ēkas fasādē. Ārvalstnieku padome aicinājusi arī novākt šo uzrakstu, norādot, ka cilvēktiesības ir svarīgākas par arhitektūras pieminekli. Savukārt Frankfurtes Kultūras pieminekļu aizsardzības pārvalde kategoriski nepiekrīt "koriģēt" ēkas fasādi.

Frankfurtes pašvaldība pagaidām vēl nav reaģējusi uz Ārvalstnieku padomes aicinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!