Foto: AP/Scanpix/LETA
Otrais "Zumwalt" klases iznīcinātājs "USS Michael Monsoor" pagājušajā nedēļā pabeidzis tā dēvētos pieņemšanas testus un martā nonāks ASV Jūras spēku rīcībā, ziņo ASV Jūras spēku institūts.

Otrais no kopumā trim šīs klases kuģiem, kā arī tā komanda ir pabeiguši testus gan ostā, gan atklātā okeānā. "Daudzās kuģa sistēmas, tostarp navigācija, bojājumu kontrole, mehāniskās, elektriskās, kaujas, komunikāciju un dzinēja sistēmas, kas tika pārbaudītas, atbilda Jūras spēku prasībām vai tās pārspēja," norādīts Jūras spēku Inspekcijas un testēšanas padomes ziņojumā.

Testu laikā novērstas arī dažādas problēmas, kas galvenokārt konstatētas kuģa elektroniskajās sistēmās. Tā dēvētā Integrētā enerģijas sistēma, kas "Zumwalt" klases kuģiem dod neredzēti lielu jaudu, atpaliekot vienīgi no atomdzinējiem. Tā pamatā izmanto divas "Rolls Royce MT-30" iekšdedzes turbīnas un divas "Rolls Royce MT-5" palīggāzes turbīnas, kas kopumā spēj dot līdz 75 MW lielu jaudu.

Kopumā visi trīs "Zumwalt" klases kuģi izmaksās 23 miljardus ASV dolārus. Trešais "USS Lyndon B. Johnson" šobrīd vēl ir būvniecības stadijā un ASV Jūras spēku rīcībā nonāks nākamgad. Klases flagmanis, kura vārdā tā nosaukta, ASV Jūras spēku rīcībā ir kopš 2016. gada.

Tāpat ASV Jūras spēki pasūtījuši vēl vairākus iepriekšējās – "Arleigh Burke" klases – iznīcinātājus. Patlaban testēšanas posmā četri no tiem, tāpat četri tiek būvēti, bet vēl piecus tikai plānots būvēt. Vidējās viena šāda kuģa izmaksas tiek lēstas aptuveni 1,84 miljardu ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!