Foto: Sputnik/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien nācis klajā ar cildinošiem izteikumiem par ultranacionālistiskā un antisemītiskā laikraksta "Zavtra" redaktora Aleksandra Prohanova "sabiedrisko, literāro un žurnālistisko darbību".

Putins nosūtījis staļinistiskajam žurnālistam un rakstniekam apsveikuma telegrammu 80.dzimšanas dienā.

"Jūs esat nogājis lielu profesionālo ceļu, radis savu aicinājumu publicistikā, aktīvā sabiedriskajā, literārajā un žurnālistikas darbībā. Allaž saglabājis uzticību saviem pilsoniskajiem principiem un ideāliem," telegrammā norādīja Putins.

Prohanovs ir paša 1993. gadā izveidotā ultralabējā laikraksta "Zvezda" galvenais redaktors.

2014.gadā viņš kritizēja Ukrainas protesta kustību atbalstošos ebrejus par to, ka viņi "tuvina otru holokaustu", atbalstot prorietumnieciskos "fašistiskos" reformētājus.

Viens no varoņiem Prohanova bestsellerā "Heksogēna kungs" ir ebrejs, kurš apgalvo, ka ebreji plāno iegūt veselīgo krievu asinis un iekšējos orgānus, lai tos pārdotu medicīnas centriem Izraēlā.

Prohanovs arī teicis, ka Krievijai nav vajadzīgi jauni pieminekļi padomju diktatoram Staļinam, jo "unikālā sarkanā civilizācija", kuru viņš izveidojis, ir tik diža, ka citi pieminekļi nav nepieciešami.

"Man jāatzīst, ka esmu ieinteresēts aukstajā karā ar Rietumiem," 2014.gadā Ukrainas konflikta kulminācijas laikā Prohanovs sacīja intervijā laikrakstam "The New York Times". "Esmu bijis ļoti pacietīgs. Es gaidīju 20 gadus. Es darīju visu, ko varēju, lai šis karš sāktos. Es strādāju dienu un nakti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!