Foto: AFP/Scanpix/LETA
Turcijas tiesa piektdien, 9. martā, no pirmstiesas apcietinājuma atbrīvoja divus opozīcijas laikraksta "Cumhuriyet" žurnālistus, kuri tiek tiesāti ar terorismu saistītās apsūdzībās.

Stambulas tiesa no ieslodzījuma atbrīvoja "Cumhuriyet" galveno redaktoru Muratu Sabundžu un laikraksta reportieri Ahmetu Šiku.

Abiem tomēr saglabātas izvirzītās apsūdzības un joprojām gaidāma viņu tiesa.

Apcietinājumā tiesa paturēja "Cumhuriyet" valdes priekšsēdētāju Akinu Atalaju.

Kopā šajā lietā tiek tiesāti 17 esošie un bijušie laikraksta žurnālisti.

Nākamā tiesas sēde gaidāma 16. martā. Notiesājoša spieduma gadījumā žurnālistiem draud pat 43 gadu cietumsods, tomēr nav zināms, kad spiedums varētu tikt nolasīts.

Sabundžu un Atalajs ieslodzījumā pavadījuši 495 dienas, bet Šiks - 434 dienas.

Valdības kritiķi šo tiesas procesu uzskata par pierādījumu brīvību vājināšanai, kas seko pēc 2016. gada jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma. Ankara pēc neveiksmīgā puča ir asi vērsusies pret tiem, kurus vaino tā sarīkošanā.

Sekulārais "Cumhuriyet" ir viens no ietekmīgākajiem Turcijas medijiem, kas iestājas pret prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Laikraksta žurnālisti tiek apsūdzēti par savas pozīcijas izmantošanu, lai palīdzētu Turcijā par apvērsuma organizēšanu apsūdzētajam islāma garīdzniekam Fetullam Gilenam, kā arī galēji kreisajiem kaujiniekiem.

Kopumā pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 50 000 personu, un cilvēktiesību aizstāvji Erdogana režīmu apsūdz centienos izmantot puču kā ieganstu politiskās opozīcijas un neatkarīgo mediju pilnīgai apklusināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!