Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Donalda Trampa vecākais stratēģis Stīvs Banons paziņojis par jauna fonda dibināšanu Eiropā, tādējādi veicinot labā spārna populistu sacelšanos.

Fonds "The Movement" būšot sāncensis Džordža Sorosa "Atvērtās sabiedrības fondam", kas atvēlējis vairākus miljardus eiro galvenokārt liberālām idejām, intervijā "The Daily Beast" atzinis Banons.

Viņš stāstījis, ka bezpeļņas organizācija piedāvās aptauju veikšanu, konsultācijas par komunikāciju un mērķauditoriju izvēli, kā arī domnīcu pētījumus labējo grupējumiem.

Banons uzskata, ka tuvāko gadu laikā tiks pārtraukta Eiropas integrācija, vēsta "Euronews". "Tas, kas mūs sagaida un kas valdīs, ir galēji labējo populistu nacionālisms," teica bijušais Trampa stratēģis, piebilstot, ka nākotnē būšot tikai nāciju valstis – katra ar savu identitāti un robežām.

Banons pēdējo gadu laikā ir saticis vairākus labējo spēku politiķus Eiropā, tajā skaitā bijušo Lielbritānijas eiroskeptiķu partijas UKIP līderi Naidželu Farāžu, Marinas Lepēnas "Nacionālās frontes" locekļus un Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu.

Viņš paredz, ka Eiropas Parlamentā (EP) būšot labā spārna "supergrupa", kas varētu piesaistīt līdz pat trešdaļai EP deputātu pēc nākamā gada maijā gaidāmajām EP vēlēšanām.

Vairāki EP deputāti šos plānus svētdien asi kritizējuši, ziņo "Euronews".

"Saprātīgie eiropieši noraidīs Stīva Banona galēji labējo mēģinājumus importēt Trampa naidīgo politiku mūsu kontinentā," virtuālās saziņas vietnē "Twitter" rakstījis Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupasprezidents Gajs Ferhofštats. "Mēs zinām, kādus murgus iepriekš esam piedzīvojuši mūsu valstīs nacionālisma dēļ," piebildis Ferhofštats.

Vācijas EP deputāts, Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas priekšsēdētājs Udo Bulmans aprakstījis šo kustību kā "uzbrukumu brīvībai un demokrātijai Eiropā".

Nīderlandiešu politiķe, Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības alianses locekle Maritje Šāke vietnē "Twitter" aicinājusi uz "spēcīgu virzību politiskajā centrā, lai aizsargātu mūsu brīvību un demokrātiju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!