Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eritreja pirmdien paziņoja, ka tā un Somālija vienojušās atjaunot diplomātiskās attiecības.

Eritrejas informācijas ministrs par vienošanos paziņoja tviterī laikā, kad vēsturisku trīs dienu vizīti valstīs beidz Somālijas prezidents. Diplomātiskās attiecības starp valstīm nebija teju 15 gadus. Pret Eritreju joprojām spēkā ir ANO sankcijas par atbalstu Somālijas islāmistu grupējumam "Al Shabab". Eritreja apsūdzības noraida.

Pagājušajā mēnesī Eritrejas prezidents Isajass Afverki no jauna atklāja savas valsts vēstniecību Etiopijā. Saites abu valstu starpā tika sarautas pirms vairāk nekā 20 gadiem, kad kaimiņvalstu starpā izraisījās karš. Pirms tam Etiopija un Eritreja pasludināja divus gadu desmitus ilgušā konflikta beigas.

Etiopija un un Eritreja izraidīja otras valsts vēstniekus, sākoties 1998.-2000.gada robežkaram, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 80 000 cilvēku. Attiecībās saglabājās sasalums, jo Etiopija atteicās pieņemt 2002.gada ANO atbalstīto robežas demarkāciju, un tas savukārt noveda pie vairākiem aukstā kara gadiem abu valstu attiecībās.

Jūnijā Abijs paziņoja, ka Etiopija pieņem robežas demarkāciju un atdeva zināmas teritorijas Eritrejai, sagatavojot ceļu attiecību normalizācijai. Eritreja, kas savulaik bija Etiopijas province, 1993.gadā pēc vairākām neatkarības cīņu desmitgadēm nobalsoja par neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!