Foto: Reuters/Scanpix

Maskavā ceturtdien notiks Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas sarunas par Ukrainas krīzi, pirmdien vēsta ziņu aģentūra "Interfax".

Tās būs pirmās tā dēvētā Normandijas formāta sarunas kopš 2019. gada. Krieviju sarunās pārstāvēs prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Dmitrijs Kozaks.

Vāciju pārstāvēs kanclera Olafa Šolca ārlietu padomnieks Jenss Pletners, bet Franciju – prezidenta Emanuela Makrona padomnieks diplomāts Emanuels Bons. Šobrīd vēl nav zināms, kas pārstāvēs Ukrainu.

Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Hēbeštreits sacīja, ka Pletners šonedēļ dosies uz Maskavu, tomēr atteicās apstiprināt laikrakstu ziņas par iespējamo Šolca tikšanos janvārī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Šo četru valstu pārstāvji pirmo reizi Ukrainas krīzes sarunās tikās Normandijā, Francijā, 2014. gada 6. jūlijā, kad Krievija bija okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimu.

ASV un rietumvalstis uzskata, ka Krievija, iespējams, šobrīd gatavo vēl vienu plašu uzbrukumu Ukrainai.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens 7. decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!