Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku izgājuši Buenosairesas ielās pirmajā lielajā protestā pret Argentīnas jaunās valdības īstenoto ekonomisko politiku, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Jaunais Argentīnas prezidents Havjers Milejs paziņoja par pasākumiem, kas ietver izdevumu samazināšanu un krasu valūtas devalvāciju. Viņš arī parakstīja ekonomikas reformas dekrētu, kas izbeigs eksporta ierobežojumus.

Argentīna cīnās ar augstu inflāciju, un cenas pēdējā gada laikā pieauga par aptuveni 150%. Tā arī cīnās ar zemām skaidras naudas rezervēm un lielo valsts parādu, savukārt 40% iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa. Starptautiskais Valūtas fonds, kuram Argentīna ir parādā 44 miljardus dolāru, nosauca šos pasākumus par "drosmīgiem" un teica, ka tie palīdzēs radīt vidi privātā sektora izaugsmei.

Protestus vadīja grupas, kas pārstāv bezdarbniekus. Lai neļautu protestētājiem bloķēt ceļus, tika piesaistīts liels skaits policistu.

Prezidents Milejs, kurš stājās amatā pirms nepilnām divām nedēļām, ir solījis stingru rīcību pret visām grupām, kas ar graujošiem protestiem mēģinās izjaukt viņa plānus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!