Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra tuvākais padomnieks Alesters Kempbels atzinis, ka ir "apstrādājis" izlūkošanas informāciju par Irāku, lai attaisnotu karu pret šo valsti, ceturtdien vēstī laikraksts "The Guardian".

Avīzes rīcībā nonākusi konfidenciāla vēstule, kuru britu premjera biroja komunikāciju direktors nosūtījis parlamenta komisijai, kas izmeklē kara uzsākšanas Irākā pamatotību.

Šai vēstulei var būt liela nozīme, kad izmeklēšanas komisija pieņems lēmumu jautājumā par to, vai britu valdība ir maldinājusi parlamentu un sabiedrību, apgalvojot, ka Sadama Huseina režīma rīcībā ir lietošanai gatavi masu iznīcināšanas ieroči.

Kempbels savulaik strādāja britu bulvārpresē, un kolēģi viņu dēvējuši par "preses safabricējumu sultānu". "The Guardian" raksta, ka viņš izlūkdienestu sagatavotajos materiālos par Irāku ieviesis 11 izmaiņas. Dosjē apstrādāto versiju pagājušā gada rudenī britu parlamentam Pārstāvju palātā paziņoja Blērs.

Dosjē tika koriģēts, lai radītu parlamentāriešiem iespaidu, ka Irāka reāli apdraud pasaules mieru, un lai tādējādi panāktu deputātu atbalstu britu karaspēka nosūtīšanai karā pret Sadama Huseina režīmu.

Avīzē gan norādīts - Kempbels noliedz, ka pats ierakstījis dosjē punktu, ka Huseins spēj palaist raķeti ar masu iznīcināšanas ieročiem 45 minūšu laikā.

Izmaiņu ietvaros no dosjē izsvītroti tādi vārdi kā "varbūt", "iespējams" un tamlīdzīgi, tādējādi no paziņojuma izrietējis, ka Irākai ir masu iznīcināšanas ieroči, nevis, iespējams, ka Irākai ir šādi ieroči, raksta "The Guardian".

Britu premjera birojs pagaidām atsakās komentēt laikraksta publikāciju un norāda, ka gaida parlamentārās izmeklēšanas komisijas slēdzienu, kas kļūs zināms nākampirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!