Foto: LETA

Latvijas reģionu apvienība (LRA) vienojusies ar Liepājas partiju par koalīcijas izveidošanu Liepājas domē, informēja LRA saraksta līderis Liepājā Jānis Vilnītis.

LRA sākotnēji Liepājas mēra amatā atbalstīs pašreizējo domes priekšsēdētāju Uldi Sesku. Savukārt nākamā gada rudenī būs jauns balsojums un par mēru tikšot ievēlēts LRA kandidāts. Vilnītis neizslēdza, ka tas varētu būt viņš.

Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Līga Ratniece-Kadeģe portālu "Delfi" informēja, ka koalīcijas līgums ir noslēgts uz visu šo sasaukuma laiku – četriem gadiem, taču konkrētās atbildības jomas tiek noteiktas līdz nākamā gada rudenim.

Sesks skaidro, ka šāda sadarbība ir likumsakarīga, ņemot vērā gan vēlēšanu rezultātus, gan pēdējās dienās sabiedrībā izskanējušos publiskos aicinājumus.

"Liepājnieki ir pauduši, ka stiprākajiem spēkiem ir jāapvienojas liepājnieku interešu vārdā un šodien loģiskākais ceļš ir uzsākt sadarbību kā līdzvērtīgiem partneriem liepājnieku labā. Katra komanda apzinās savus plusus un arī vājās puses," viņš min, piebilstot, ka Liepājas partijai ir administratīvā un politiskā pieredze, arī iespējas pārstāvēt Liepājas intereses nacionālā līmenī sarunās ar valdību, savukārt Reģionu apvienība nāk ar uzņēmēju pieredzi un jaunām iecerēm.

"Tas ir vēsturisks notikums. Četrus gadus atpakaļ pie līdzīgiem nosacījumiem nespējām vienoties un mūsu potenciāls netika izmantots. Esam tikuši pāri ambīcijām, pārpratumiem un emocijām," norāda Vilnītis.

"Ja kāds saka, ka varēja labāk, tad es varu apliecināt, ka nē," viņš piebilst.

Abi jaunās koalīcijas partneri vienojušies, ka domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības un sadarbības jautājumos tāpat kā līdz šim būs Liepājas partiju pārstāvošais Gunārs Ansiņš. Savukārt pārējo divu vicemēru amatiem tiek virzīti LRA pārstāvji - Atis Deksnis būs priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos, bet Ģirts Kronbergs - priekšsēdētāja vietnieks investīciju piesaistes jautājumos. Šīs atbildības jomas ir noteiktas līdz nākamā gada rudenim.

"Katra komanda apzinās savus plusus un arī vājās puses. Liepājas partijai ir administratīvā un politiskā pieredze, arī iespējas pārstāvēt Liepājas intereses nacionālā līmenī sarunās ar valdību, savukārt LRA nāk ar uzņēmēju pieredzi un jaunām iecerēm, kuras sagaida liepājnieki," ir pārliecināts Sesks.

Kā uzsvēra Vilnītis, pirms četriem gadiem Liepājas partija un LRA pie līdzīgiem nosacījumiem neesot spējuši vienoties, tādējādi potenciāls palicis neizmantots. "Esam tikuši pāri ambīcijām, pārpratumiem un emocijām. Ar lielu cieņu novērtēju Seska nostāju, ka mēra amats nav pašmērķis, un paveikto Liepājas labā 20 gadu garumā. Svarīgi, lai Seska pieredze un potenciāls tiktu izmantots Latvijas mērogā. Tas ir vislabākais lēmums pilsētai. Ja kāds saka, ka varēja labāk, tad es varu apliecināt, ka nē," pēc koalīcijas līguma parakstīšanas uzsvēra Vilnītis.

Jau ziņots, ka vislielāko vēlētāju atbalstu – 31,26% – vēlēšanās Liepājā guvusi pašreizējā domes vadītāja Seska pārstāvētā Liepājas partija, taču visvairāk "+" atzīmju saņēmis Latvijas reģionu apvienības pārstāvis Vilnītis.

Liepājas domē kopumā iekļuva trīs partijas – Liepājas partija ieguvusi sešas deputātu vietas no 15, LRA – piecas vietas, savukārt partija "Saskaņa" ar Valēriju Agešinu priekšgalā ieguvusi četras vietas.

Kopumā Liepājā par 15 deputātu vietām domē cīnījās kandidāti no 10 sarakstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!