Aizdomas par klasiskā cūku mēra izplatību Limbažu apkaimē nav apstiprinājušās, jo līdz šim nomedītajām un pārbaudītajām mežacūkām šī slimība nav atklāta, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
Lai arī no iecerētajām aptuveni 30 mežacūkām ir pārbaudītas 25, šis skaits ir pietiekams, lai secinātu, ka šajos mežos mītošo cūku populācijā klasiskā cūku mēra vīruss necirkulē. Līdz ar to mežacūku medības Limbažu un Cēsu rajona mežos vairs netiks turpinātas.

PVD bija aizdomas par klasiskā cūku mēra izplatību Limbažu apkaimē, jo vienai no Limbažu pagasta Kaijciema mežos nomedītajām mežacūkām konstatēts klasiskais cūku mēris. Tas atklājies pēc 100 nomedīto meža dzīvnieku paraugu pārbaudes.

Lai nepieļautu šīs lipīgās infekcijas slimības izplatīšanos un mājas cūku inficēšanos, PVD nekavējoties pārbaudīja Limbažu un Cēsu rajonu cūku fermas. Nevienai cūkai klasiskais cūku mēris netika atklāts.

Sadarbībā ar Valsts meža dienestu un mednieku kolektīviem Limbažu un Cēsu rajonu mežos tika organizētas ārpuskārtas mežacūku medības un nomedītie dzīvnieki laboratoriski pārbaudīti. Kopumā PVD Nacionālajā diagnostikas centrā pārbaudītas 25 mežacūkas. No tām 23 mednieki nomedīja, bet divas atrastas nobeigušās. Nevienā paraugā klasiskais cūku mēris netika konstatēts.

Klasiskais cūku mēris nav cilvēkiem bīstama slimība, taču, ja mežacūkas ir slimas ar šo slimību, pastāv risks, ka tās var inficēt arī mājas cūkas, kas radītu saimniecībām un valstij lielus ekonomiskos zaudējumus, jo jālikvidē visi slimie dzīvnieki, jāveic papildu aizsardzības un uzraudzības pasākumi, kā arī iespējami starptautiskās tirdzniecības ierobežojumi gaļas un gaļas produktu eksportam.

Mežacūkas tika izmeklētas arī uz trihinelozi, leptospirozi, parvovīrusa infekciju, cūku brucelozi un tuberkulozi. Visi izmeklējumi uz trihinelozi ir negatīvi. Dažām cūkām konstatēta parvovīrusa infekcija. Pārējie laboratoriskie izmeklējumi vēl turpinās, piebilda dienesta pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!