Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc vairāku gadu pārtraukuma Liepājas pludmalē atkal parādījies viltus dzintars, un pagājušajā sestdienā par tā upuri kļuvis kāds 47 gadus vecs vīrietis, ceturtdien vēsta portāls "liepājniekiem.lv", atsaucoties uz reģionālo laikrakstu "Kurzemes Vārds".

Avīze vēsta, ka vīrietis, pastaigājoties pludmalē, atrasto dzintara gabaliņu ielicis bikšu kabatā, un jau pavisam drīz tas uzliesmojis. Cietušo Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi nogādājuši Valsts apdegumu centrā Rīgā, kur viņam konstatēts trešās pakāpes apdegums.

Vīrieša veselības stāvoklis esot stabils, taču atveseļošanās nebūs ātra, jo ķīmiskie apdegumi dzīst lēni. Valsts apdegumu centra mediķi aicina liepājniekus būt uzmanīgiem un labāk neņemt rokā un nelikt kabatā dzintaram līdzīgos dzeltenīgās vielas gabaliņus.

Viltus dzintars ir "padomijas" mantojums – fosfors, kas ļoti līdzīgs priežu asarām. Fosfors Liepājas pludmalē tiek izskalots tāpēc, ka padomju laikā Liepājas rajona piekrastē jūrā tika spridzinātas ar fosforu pildītas sprāgstvielas. Baltā fosfora blīvums ir tuvs ūdens blīvumam, tādēļ tas var nonākt krastā, jau iepriekš skaidrojuši speciālisti, kuri brīdina, ka fosfora piesārņojums Baltijas jūrā varētu būt aptuveni 1600 kvadrātkilometru platībā, savulaik vēstīja "liepajniekiem.lv".

Līdz šim, uzlasot neīsto dzintaru, apdegumus guvuši daudzi. Nav iespējams prognozēt, kad piekrastē atkal varētu tikt izskalots viltus dzintars. Dzintara zvejnieki no pieredzes stāstījuši, ka viltus dzintars visvairāk tiek ieskalots krastā tāpat kā īstais dzintars – gan pavasara, gan rudens vētru laikā. Nezinātāji no jūras izskaloto fosforu nevar atšķirt no īstā dzintara, ja nu vienīgi fosfora gabaliņi esot irdenāki. Nožūstot un siltumā viltus dzintars uzliesmo, turklāt liesmu nodzēst ir ļoti grūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!