Foto: PantherMedia/Scanpix
Ventas upē Ventspils pilsētas teritorijā izvietots liels murds, gandrīz pilnībā aizšķērsojot upi, aģentūru LETA informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), kurš par murdu uzzinājis no neapmierinātiem makšķerniekiem.

Ventspils pašvaldība ar makšķerniekiem vienojusies, ka Ventas upē pilsētas teritorijā zvejošana ar murdiem nenotiek.

Licence lašu vaislinieku iegūšanai izsniegta pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam "BIOR". Domstarpības radušās, jo institūts pieteikumā norādījis, ka zvejošanu plānots veikt Ventas upē Ventspils novadā, bet murds izvietots Ventspils pilsētas teritorijā. Arī licence izsniegta par zveju Ventspils novadā, nevis pilsētas teritorijā. "Līdz ar to var uzskatīt, ka tā ir malu zvejniecība," uzskata Lembergs.

"BIOR" tiešām bija plānojis murdu izvietot Ventspils novada Vārves pagasta teritorijā. Lai to varētu izdarīt, no privātā zemes īpašnieka jāsaņem piekrišana par piekļuvi Ventas upei. Zemes īpašnieks Vārves pagastā, uzklausot makšķernieku pretenzijas, pēdējā brīdī atļauju atteicis, tāpēc institūtam bija jāmeklē cita vieta, kur izvietot murdu. Tā rezultātā tas izvietots Ventspils pilsētas teritorijā, aģentūrai LETA skaidroja Valsts vides dienesta (VVD) Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Liepājas sektora vecākais inspektors Miervaldis Apsītis.

Tiesa, lai varētu veikt zvejniecību Ventspils pilsētas teritorijā, institūtam ir jāsaņem jauna licence. Šis jautājumus pašlaik tiekot risināts, un tuvāko dienu laikā būšot zināms, kā rīkoties tālāk. Ja jauna licence netiks izsniegta, murds būs jāizņem, piebilda Apsītis.

"Pieteikumam jābūt saskaņotam ar Zemkopības ministriju no vienas puses un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju no otras puses, un tikai tad mēs varam izsniegt atļauju. Neesam tiesīgi neizsniegt atļauju, ja pieteikuma iesniedzējs ir ievērojis visas prasības," skaidroja VVD Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes direktora vietnieks Nikolajs Liskins, kurš parakstījis institūtam "BIOR" izsniegto atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!