Foto: DELFI Aculiecinieks
Iestājoties aukstākam laikam ūdens līmenis Latvijas upēs samazinās, upes aizsalst un ledus biezums dažviet jau sasniedz pat 30 centimetrus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Daugavā no Suražas līdz Jēkabpilij ūdens līmenis pazeminās par 4-10 centimetriem diennaktī, Aiviekstes un Gaujas augštecēs, Ogrē, Lielajā Juglā, Amatā, Lielupē Jelgavas - Kalnciema posmā, Ventas lejtecē, Abavā un Bārtā ūdens līmenis krīt par vienu līdz 11 centimetriem, bet Gaujā pie Siguldas – par 24 centimetriem diennaktī.

Ledus veidošanās rezultātā vietām ūdens līmenis paaugstinās vai nedaudz svārstās. Aizvadītajā diennaktī līmenis Dubnā, Rēzeknē, Aiviekstes lejtecē, kā arī Salacā, Lielupē pie Staļģenes, Mēmelē, Mūsā un Ventā pie Vārdavas un Kuldīgas paaugstinājās par vienu līdz desmit centimetriem.

Latvijas austrumu un centrālās daļas upes pārsvarā klāj ledus vai ledus ar lāsmeņiem. Gaujā pie Valmieras, Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām un arī Lielupē pie Mežotnes veidojas ledus sega.

Lielupē pie Staļģenes saglabājas ledus sablīvējums. Ledus biezums šonedēļ Daugavā no Veļižas līdz Verhņedvinskai bija 12-38 centimetri, upes posmā Krāslava - Vaikuļāni 24 - 32 centimetri, pie Jersikas - 15 centimetri, pie Jēkabpils - 30 centimetri, pie Pļaviņām - 31 centimetrs, Gaujā pie Valmieras - 28 centimetrs.

Tuvākajās dienās upju notece samazināsies, pastiprināsies ledus veidošanās. Neaizsalušajos upju posmos gaidāma intensīvāka vižņu iešana, daudzviet iespējama arī ledstāves izveidošanās un ūdens līmeņa svārstības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!