Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēdējā mēneša laikā gan "Telegram", gan "TikTok", gan "Facebook" platformās aktīvi izplatījies apgalvojums, ka Pasaules Ekonomikas foruma dibinātājs un ģenerāldirektors Klauss Švābs nonācis slimnīcā un cīnoties par savu dzīvību. Taču šis apgalvojums neatbilst patiesībai.

Foto: Publicitātes foto

Šie ieraksti sākotnēji tika publicēti angļu valodā, bet ātri vien tika pārtulkoti arī latviešu valodā. Parasti tos pavada ironizējoši teksti par Švāba veselību, sasaistot to ar citām sazvērestības teorijām par Pasaules Ekonomikas forumu.

"Associated Press", "Snopes" un citi ārvalstu mediji, kuriem izdevies sazināties ar Pasaules Ekonomikas forumu, noskaidrojuši, ka Švāba veselība šobrīd nav apdraudēta un viņš nav nonācis slimnīcā.

Rūpīgāk papētot sākotnējo informācijas avotu, secināms, ka tas ir izdevums "Weekly Crier". Šī izdevuma mājaslapa reģistrēta vien 2024. gada janvārī. Tāpat izdevuma mājasalpā nav norādīts itin neviens cilvēks, kas tur strādātu. Šāda veida mājaslapas bieži tiek izveidotas, lai publikā palaistu stāstus, kuri neatbilst patiesībai.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!