Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Neilgi pēc Šveices pilsētā Davosā notikušā Pasaules ekonomikas foruma sociālo mediju platformā “Facebook” izplatījušās “runas”, ka par dalību šajā pasākumā “jāmaksā 1 vai 1,5 miljons”, un uzdots jautājums, kas apmaksājis Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieejas karti. Kā noskaidroja “Delfi”, prezidents forumā ieradies kā aicināts viesis un viņam, tāpat kā vairāk nekā citiem 300 dažādu valstu vadītājiem un amatpersonām, par dalību nav bijis jāmaksā.

Apgalvojumu par miljona dalības maksu vietnē "Facebook" publicējusi lietotāja Ilona Kraukle, viņas ieraksts piesaistījis vairāku citu domubiedru uzmanību.

Lūgta norādīt sava apgalvojuma avotu, Kraukle skaidroja: "Dzirdēju ziņās par Davosas forumu no starptautiski akreditēta žurnālista. Diemžēl neatceros vārdu, mani interesē tikai informācija," kā arī dalījās ar saiti uz vietni "Market realist".

Norādītajā avotā, kas tapis, atsaucoties uz tādiem medijiem kā "Business Insider" un "New York Post", skaidrots, ka Davosā ierodas tikai pasaules vadošie politikas un biznesa līderi, kuri saņēmuši ielūgumus. Lai varētu piedalīties forumā, tā dalībniekiem gadā jāmaksā 62 000 līdz pat 620 000 ASV dolāru liela dalības maksa. Tajā pašā rakstā gan norādīts, ka valdību pārstāvjiem, bezpeļņas organizāciju un mediju darbiniekiem par dalību Davosas forumā nav jāmaksā, un to "Delfi" apstiprināja arī Valsts prezidenta preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris: "Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalījās Pasaules ekonomikas forumā Davosā, Šveicē, pēc organizatoru ielūguma un dalības maksa nebija jāmaksā."

Pasaules ekonomikas forumu veidojošie globālu uzņēmumu līderi, tāpat kā sabiedrības pārstāvji, tajā var iekļūt tikai ar ielūgumu. Uzņēmumu pārstāvji arī ir tie, kuriem noteikta gada dalības maksa un kuriem jāpērk ieejas biļete Davosas forumā.

Šogad 54. ikgadējā sanāksmē Davosā piedalījās aptuveni 2800 dalībnieku, tai skaitā vairāk nekā 60 valstu un valdību vadītāji. Foruma uzmanības centrā atradās karš Gazā un Krievijas iebrukums Ukrainā. Forumu apmeklēja arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, Ķīnas premjerministrs Li Cjans un Tuvo Austrumu līderi, kā arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš iepriekšējos gados forumā piedalījās attālināti.

Latvijas Valsts prezidents forumā piedalījās diskusijās par globālajiem riskiem, reģionālās sadarbības stiprināšanu, kā arī starptautisko drošību un atbalstu Ukrainai. Tāpat Davosā Rinkēvičs tikās ar ārvalstu līderiem un vairāku starptautisku uzņēmumu vadību, lai iestātos par Latvijas ārpolitiskajām un drošības interesēm, veicinātu starptautisko atbalstu Ukrainai, kā arī sekmētu ārvalstu investīciju piesaisti Latvijā, norādīja Drēģeris.

Jāpiebilst, ka valstu vadītāju aicināšana uz Davosu nav pašsaprotama un Latvijas augstākās amatpersonas Davosas forumā nav piedalījušās katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!