Foto: Unsplash
Bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis, kurš pieteicis savu kandidatūru Eiropas Parlamenta deptuāta amatam paša dibinātās "Apvienības Jaunlatvieši" sarakstā, februārī paudis satraukumu par "LGBT propagandas" izplatīšanu bērnudārzos Cēsu novadā. Kā noskaidroja "Delfi", šādu satraukumu politiķim radījuši attēli no bērnudārzā demonstrētas ludziņas, kurā viens no tēliem tērpies varavīksnes krāsās.

"Uzmanību, briesmas Latvijas bērnudārzos! Šonedēļ Stalbē, Cēsu rajonā, pirmsskolas iestādē šāda ludziņa, kur stāsta par lesbietēm pirmsskolas vecuma bērniem!" sociālajos tīklos publicētā video satraucies Brēmanis. Viņš stāsta, ka saņēmis attēlus no sašutušiem vecākiem, un pauž, ka ir nepieņemami šādā veidā "skalot smadzenes" bērniem dārziņā. Brēmanis arī aicina vecākus būt modriem un rakstīti iesniegumus izglītības iestādēm, "ka bez jūsu ziņas nedrīkst jūsu bērniem šādi skalot smadzenes ar LGBT propagandu": "Nepieļaujiet jūsu bērnu psihes kropļošanu!"

Foto: DELFI

Kā portāls "Delfi" noskaidroja Stalbes pamatskolā, luga, kas satraukusi Brēmani un viņa domubiedrus, bērniem demonstrēta februārī. Stalbes pamatskolas direktores pienākumu izpildītāja Dana Gaile skaidroja, ka izglītības iestādē saņemts teātra studijas piedāvājums muzikālā 40 minūšu izrādē pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem mācīt ģērbties, atpazīt un paust dažādas emocijas, draudzēties, apgūt krāsas, iesaistīties dažādās aktivitātēs un atjautības uzdevumos. Iepazīstoties ar šo piedāvājumu, izglītības iestādes pedagogi atbalstījuši šīs izrādes demonstrēšanu bērniem.

Kā minēts teātra studijas pieteikumā, izrāde tapusi pēc slavenās filmas "Wednesday" (Trešdiena) motīviem - stāsts ir par divām meitenēm, kuras izrādes sākumā nemaz nav sadraudzējušās, jo Enida uzskata, ka pasaule ir skaista, jo tā ir krāsaina un tajā visas krāsas ir skaistas, savukārt otra meitene - Trešdiena - uzskata, ka pasaulē visskaistākās krāsas ir melna un pelēka, un pārējās – nē. Tieši šo viedokļu nesakritības dēļ meitenes sākumā nespēj sadraudzēties, bet izrādes tālākās darbības laikā Enida pārliecina Trešdienu, ka pasaule ir skaista arī ne tikai melnbalta. Izrādes laikā tās veidotāji kopā ar bērniem izpildījuši dažādas aktivitātes, iesaistījuši bērnus spēlēs.

Gan filmā, gan izrādē abas meitenes kļūst par labākjām draudzenēm. Brēmaņa video pievienots attēls, kurā abas draudzenes no filmas "Wednesday" redzamas apskāvušās, vedinot domāt, ka starp meitenēm ir homoseksuālas attiecības. Cēsu novada Izglītības pārvaldes vadītāja Linda Markus-Narvila "Delfi" uzsvēra, ka šis pieņēmums neatbilst patiesībai – lugas mērķis bijis bērniem mācīt atpazīt un izpaust savas emocijas, un runāšana par emocijām caur dabas motīviem un krāsu gammām ir jau ļoti sena pieeja izglītībā. "Tas nav stāsts par to, ko Brēmanis propagandē!" uzsvēra Markus-Narvila.

Gaile savukārt pastāstīja, ka apmelojumi radušies pēc tam, kad viena no māmiņām bildēs ieraudzījusi, ka bērnudārza skatuves noformējumā un kostīmos izmantotas varavīksnes krāsas - viņa saskatījusi tajā LGBT propagandu un izplatījusi šo pieņēmumu tālāk. Neviens no pārējiem bērnu vecākiem šādu vēstījumu nav saskatījuši nedz lugā, nedz arī pašā multfilmā "Wednesday", viņa piebilda.

Brēmanis portāla "Delfi" lūgumam komentēt, kur viņš iepazinies ar lugas saturu un kur tajā saskatījis "LGBT propagandu", pagaidām nav atsaucies. Savukārt teātra studija, kura veidojusi izrādi, apņēmusies pret Brēmani vērsties Valsts policijā saistībā ar nomelnošanu un nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Jāpiebilst, ka Brēmaņa pielietotā taktika ir ļoti ierasta dezinformatoru vidū. Proti, lai izveidotu atbilstošu naratīvu, no konteksta tiek izrauti atsevišķi kadri, kuriem tiek piešķirts jauns konteksts, kas neatbilst patiesībai.

Foto: DELFI

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!