Foto: LETA

Sociālo tīklu aktīvists Aivis Vasiļevskis, kurš nule pieteicies kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās, nācis klajā ar jaunu sazvērestības teoriju - viedie elektrības skaitītāji mūs izseko, iegūst informāciju par mūsu personisko dzīvi un padara to pieejamu valdībai, apdrošināšanas kompānijām, īpašiem dienestiem. Uzņēmumā AS "Sadales tīkls", kas nodarbojas ar elektrotīkla uzturēšanu un attīstību Latvijā, skaidro - šis apgalvojums neatbilst patiesībai.

Vasiļevskis ierakstā sociālo mediju platformā "Facebook" atgādina, ka "globālisti kontrolēt katra cilvēka elpas vilcienu 24/7". Tas jau notiekot caur dažādām viedajām jeb "SMART" ierīcēm. Vasiļevskis skaidro, ka šo ierīču pilnais nosaukums ir "Self Monitoring And Reporting Technology" jeb "vērošanas un ziņošanas tehnoloģija". "Visas šīs ierīces faktiski vēro mūsu paradumus, klikšķus un izejot no tā, bieži vien parādās attiecīgi sagatavoti reklāmas piedāvājumi," skaidro teorijas autors.

Elektrības skaitītāji, kas uzskaita elektrības patēriņu, fiksējot katru mūsu kustību un paradumu, šie dati tiekot nosūtīti attiecīgai kompānijai, glabāti un tālāk nodoti trešajām personām, ja tas ir nepieciešams, apgalvo Vasiļevskis. Viedie skaitītāji parāda ikdienas aktivitāšu profilu, pēc kā elementāri varot noteikt ikviena cilvēka dzīvesveidu un kur viņš bijis katrā konkrētā brīdī: "Piemēram, vai viņam ir alibi, ka kāda nozieguma brīdī bijis mājās. (..) Tai skaitā tie, kas plāno, piemēram, apciemot īpašumu un grib zināt, kurā laikā tur parasti neviena nav," viņš uzskata. Ar šo ierakstu dalījušies vairāk nekā 170 cilvēku.

Uzņēmumā "Sadales tīkls" skaidro, ka viedie elektroenerģijas skaitītāji Latvijas iedzīvotājiem tiek uzstādīti kopš 2014. gada un šobrīd tādus izmanto ap 99% uzņēmuma klientu. Tiem ir virkne priekšrocību, piemēram, šie skaitītāji nodrošina attālinātu un automatizētu elektrības patēriņa uzskaiti, tāpēc cilvēkiem vairs nav nepieciešams katru mēnesi nodot elektroenerģijas patēriņa datus. Tie arī ļauj elektrības lietotājiem daudz detalizētāk sekot līdzi patēriņam un nepieciešamības gadījumā mainīt savus ieradumus, lai samazinātu savus rēķinus.

Visi patēriņa dati klientiem ir redzami un pieejami portālā e-st.lv un nepiederošām personām tie nav pieejami, uzsver uzņēmumā. "Sadales tīkls" piebilst - pateicoties viedo skaitītāju iespējām, iedzīvotājiem ir arī iespējams pašiem iesaistīties zaļās elektroenerģijas ražošanā, uzstādīt saules paneļus, saražoto un tūlīt nepatērēto elektroenerģiju uzskaitot un nododot elektrotīklā.

Viedais skaitītājs nav ierīce, kas var pateikt, vai un kad iedzīvotājs atrodas savā dzīvesvietā, uzsver "Sadales tīkls" speciālisti. Šī iekārta uzskaita patērētās enerģijas apjomu neatkarīgi no tā, vai kāds ir, vai nav mājās, ko parasti virkne elektroiekārtu, piemēram, ledusskapis vai apkures iekārtas, darbojas arī tad, ja mājās neviena nav.

Foto: Ekrānuzņēmums

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!