Teksts: Sabīne Košeļeva

Foto: "Shutterstock"

Sēdoša darba ēnas puse
Kāpēc un kā mudināt darbinieku izkustēties
Nav nekāds jaunums – cilvēks nav radīts sēdēšanai salīkušā pozā visu dienu pie datora ekrāna, taču tas nebūt nenozīmē, ka nu mums visiem ir jāraksta atlūgums un jākļūst par nomadiem-klejotājiem. Ieviešot kaut nelielas, bet regulāras izmaiņas savā ikdienā, kā arī uzņēmuma kultūrā un kopīgajos pasākumos, iespējams ne vien uzlabot savu fizisko un garīgo veselību, bet arī vairot darba produktivitāti.
Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem 60-85% pasaules iedzīvotāju – gan no attīstītajām, gan jaunattīstības valstīm – piekopj sēdošu dzīvesveidu, līdz ar to tā ir viena no nopietnākajām, taču nepietiekami atbildīgi novērtētajām mūslaiku sabiedrības veselības problēmām. Kāpēc? Jo cilvēka organisms pilnvērtīgi funkcionē stāvus pozīcijā – efektīvāk darbojas gan sirds un asinsrites sistēma, gan arī zarnu trakts, bet fiziskas aktivitātes paaugstina enerģijas un izturības līmeni.

Sēdēšanai savukārt piemīt gluži pretējs efekts. Pirmkārt, tā ir tiešs iemesls ķermeņa masas pieaugumam, kas tālāk var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos, cukura līmeņa celšanos un holesterīna paaugstināšanos. Ilgstoša sēdēšana var būt arī iemesls mentāla rakstura saslimšanām kā depresija un trauksme. Sēdēšana var izraisīt dažādas gremošanas sistēmas un zarnu trakta problēmas – sākot no visbiežāk piesauktajiem aizcietējumiem līdz pat krietni vien nopietnākām diagnozēm. Un tas attiecināms uz jebkāda veida sēdēšanu – gan pie datora ekrāna, gan klientu apkalpošanas lodziņa, gan podnieka ripas, gan automašīnas stūres.

Nereti darbiniekiem pirmā sūdzība, ko izraisījis sēdošs darbs, ir muguras sāpes. Ilgstoša statiska poza apvienojumā ar ergonomiski nepiemērotu krēslu un galdu ir taisnākais ceļš uz muguras problēmām un ne tikai – nepareiza poza izraisa muskuļu saspringumu, kas savukārt tālāk var nospiest asinsvadus un nervus, izraisot roku un kāju tirpšanu, galvassāpes, reiboņus utt. Īpaši tam jāpievērš uzmanība, strādājot mājās, kur darba vide ne vienmēr ir iekārtota atbilstoši ergonomikas prasībām.
Foto: "Shutterstock"
Kā pareizi sēdēt?
  • Pievērs uzmanību pozai – izvēlies krēslu, kas atbalsta muguras lejasdaļu
  • Krēsla augstumu pielāgo tā, lai sēžot abas pēdas būtu pilnībā atbalstītas pret grīdu un augšstilbi atrastos paralēli grīdai
  • Izņem no kabatām visu, kas varētu izmainīt pozu – maku, mobilo telefonu utt.
  • Datora ekrānam jāatrodas 50-70 cm attālumā no acīm
  • Datora ekrāna malai vajadzētu būt 10°-20° zem acu līmeņa un ekrāna apakšējai malai nevajadzētu būt ne vairāk kā 40° zem acu līmeņa
Foto: "Shutterstock"
Kā iekļaut savā darba dienā vairāk kustību?
  • Uz darbu dodies ar kājām vai velosipēdu. Ja ceļš ir tāls vai laikapstākļi neļauj – brauc ar sabiedrisko transportu. Ceļš līdz pieturai un no pieturas līdz darbam jau būs papildu kustības. Ideālā variantā – izkāp vienu pieturu ātrāk
  • Ja tomēr brauc ar automašīnu, tad novieto to pēc iespējas tālāk no darbavietas, lai radītu iemeslu pastaigai
  • Lifta un eskalatora vietā izmanto kāpnes
  • Pēc pusdienām apmet kādu loku (vislabākajā gadījumā vairākus) apkārt biroja ēkai vai pastaigā pa biroja teritoriju
  • Kad runā pa telefonu, dari to staigājot. Protams, tur, kur tas kolēģiem netraucē darbam
  • Ja tev ir kas vaicājams kolēģim – piecelies un aizej pie viņa, nevis raksti e-pastu
  • Ik pēc 30 minūtēm piecelies no krēsla, izstaipies un izkusties
Foto: "Shutterstock"
Kā darba devējam mudināt darbiniekus izkustēties?
  • Iespēja apmeklēt sporta zāli – ja ne pilnībā apmaksātu, tad ar atlaidi vai līdzmaksājumu
  • Saliedēšanās pasākumus rīkot sportiskus – boulinga spēle, kolektīva sporta sacensības, pārgājieni, pastaigu spēles utt.
  • Kolektīvi soļu vākšanas izaicinājumi ar iespēju laimēt prēmiju, brīvdienu, balvas utt.
  • Rīkot "Uz darbu ar velosipēdu" dienas, mudinot darbiniekus mazāk lietot automašīnu un vairāk kustēties svaigā gaisā
  • Investēt ergonomiski pareizos krēslos un galdos, iegādāties stāvgaldus un sēdbumbas
  • Izglītot dalībniekus par veselīga dzīvesveida un kustību nozīmīgumu – online kursi, lekcijas un konsultācijas, iekšējās komunikācijas pasākumi, akcijas utt.

Lielākā daļa darbadienas tiek pavadīta sēžot, turklāt ne vienmēr ergonomiski absolūti piemērotā vidē, tāpēc jo īpaši svarīgi ir veltīt laiku arī sev un fiziskām aktivitātēm. Mudināt darbiniekus būt aktīviem darba vietās, kur darbs ir mazkustīgs, ir būtiski viņu labsajūtai un produktivitātei.

Inga Bratēna
"Luminor" Personāla un kultūras pārvaldes vadītāja Baltijā
"LUMINOR" pieredze

"Luminor" ir īpaši svarīgi rūpēties par darbinieku mentālo un fizisko veselību, tāpēc regulāri iesaistām savus darbiniekus dažādās iniciatīvās ar mērķi būt aktīviem. Piemēram, šogad jau divas reizes, pavasarī un rudenī, tiek rīkots soļu izaicinājums jeb "Walking Challenge". Tā galvenais mērķis ir stiprināt veselīga dzīvesveida izvēles, mazināt stresu, kā arī motivēt kolēģus doties pastaigās un vairāk izkustēties, uzturot sacensību garu un arī stiprinot savstarpējās attiecības. Pavasarī tika noieti 76 092 174 soļi jeb aptuveni 54 350 kilometri. Savukārt šoruden izaicinājumu sākuši gandrīz 900 dalībnieki, un ceram sasniegt vēl labākus rezultātus.


Ikdienā darbinieki tiek rosināti izmantot kāpnes ierastā lifta vietā un ieturēt regulāras darba pauzes, kurās izkustēties. Ikvienam pieejamas arī papildu apmācības un ieteikumi, kā padarīt savu darba vietu ergonomisku un ko ievērot, lai mazinātu sēdoša darba riskus. Veicinot uz darbinieka labbūtību orientētu vidi un prioritizējot fiziskās aktivitātes, uzņēmumi var atbalstīt savus darbiniekus veselīgākas dzīves veidošanā un palīdzēt ieviest šīs aktivitātes arī ikdienas paradumos ārpus darba.


Arī vadībai ir liela nozīme, iedvesmojot un mudinot darbiniekus piedalīties dažādās fiziskajai un emocionālajai veselībai svarīgās aktivitātēs, arī pašiem iesaistoties. Šādas lielākas vai mazākas iniciatīvas var rīkot ne tikai visas organizācijas ietvaros, bet arī mazākās komandās, piemēram, dodoties pārgājienos, to īstenojot arī kā saliedēšanās pasākumu.