Foto: Publicitātes foto

Uzturēt piemājas zālienu perfekti zaļu un gludu ir visai laikietilpīgi. Jāatrod brīvs brīdis, lai katru nedēļu vairākas stundas ar zāles pļāvēju stumtos pa teritoriju, jo pļaušanu izlaist – tas nozīmē iedzīvoties pāraugušā zālē. Ar "Stihl" jaunās paaudzes zāles pļāvējiem robotiem "iMOW®" uzturēt golfa laukuma cienīgu zālienu būs pavisam viegli!

Jaunie “Stihl” zāles pļāvēju robotu modeļi “iMOW®®” 5, 6 un 7 savu darbiņu paveic ne tikai rūpīgi, bet arī gudri un ātri. Turklāt nav jābaidās no tā, ka zemes pleķītis ir ar Latvijai raksturīgo reljefu, – “iMOW®” gan tiks galā ar slīpumiem un vieglām nogāzēm, gan nebaidīsies no lietus lāsēm, kas uznāk pēkšņi un negaidot. Kā izvēlēties sev piemērotāko robotu pļāvēju, un kas jāņem vērā, lai viedais palīgs netraucēti darbotos? Vairāk stāsta “iMOW®” tirdzniecības pārstāvis Jons Golubovs.

Foto: Publicitātes foto

No pavisam neliela pleķīša līdz lielākai platībai – kuru “iMOW®” modeli izvēlēties?

“iMOW®” sniedz pilnībā automatizētu zāles pļaušanas pieredzi, ļaujot ietaupīt laiku un atvēlēt to citiem piemājas dārza darbiem. Zāles pļāvējs robots pats intuitīvi ik dienu izbraukās un nopļaus zālienu – darbošanos var iestatīt kā uz paša zāles pļāvēja, tā lietotnē “My iMOW®”, jebkurā brīdī ļaujot startēt, iepauzēt vai izbeigt pļaušanu, lai robots atgrieztos uzlādes stacijā. Roboti pļāvēji aprīkoti ar trim lieliem “Disc cut” sistēmas brīvi kustīgiem asmeņiem, kas ļauj zālienu nopļaut precīzāk un ātrāk.

  • “iMOW®” 5 modelis būs piemērots zālieniem līdz 1500 m2 platībā. Pilnībā uzlādēts, šis robots var darboties bez apstājas pat 65 minūtes.

  • “iMOW®” 6 modelis tiks galā jau ar nedaudz apjomīgākiem zālieniem – līdz 3000 m2 platībā. Ar simtprocentīgi uzlādētu akumulatoru bez apstājas tas var darboties līdz pat 150 minūtēm.

  • “iMOW®” 7 modelis būs lieliski piemērots pavisam plašiem zālieniem – līdz 5000 m2 platībā. Pilnībā uzlādēts akumulators ļaus robotam strādāt netraucēti līdz pat 240 minūtēm.

Foto: Publicitātes foto

Jāpiebilst, ka sniegtais pļaušanas laiks ir informatīvs rādītājs, dzīvē tas var atšķirties. Tas atkarīgs no tā, cik plašs ir dārzs, kāds ir zāliena reljefs, zāles garums un biezums, kā arī citiem faktoriem.

Visi trīs minētie “iMOW®” modeļi bez problēmām darbojas līdz pat 40% slīpumā, tāpēc nebūs jāuztraucas par nelielām nogāzītēm. Vēl viens pluss – pļaušanas laikā zāle tiek mulčēta, kas nozīmē, ka tā nav atsevišķi jāsavāc. Nopļautā zāle pārvēršas dabīgā mēslojumā, atgriežoties turpat uz zemes.

Savukārt “iMOW®” modeļi EVO versijās atšķiras ne tikai ar izteiksmīgi pelēko dizainu. EVO modeļiem ir iestrādāta LED matrica uz robota pārsega, kur izgaismojas aktuālā informācija par pļāvēja statusu. Turklāt šie modeļi ir lieliski piemēroti slīpākam reljefam – standartā līdz 45% slīpumam, bet ar papildu aprīkojumu (riteņiem saķerei un ass atsvariem) EVO roboti pļāvēji darbosies arī 60% slīpuma nogāzēs.

Foto: Publicitātes foto

Sagatavo zālienu, neatstāj tajā rotaļlietas – kas vēl jāņem vērā, ja saimniecībā ir robots pļāvējs?

Zāles pļāvējs robots būs viedais palīgs ikvienam, kurš vēlas labi koptu zālienu, neieguldot smagas darba stundas. “Stihl” pļāvēji “iMOW®” ideāli piemēroti Latvijas laikapstākļiem, kad pavasarī un vasarā saule mijas ar retām lietus lāsēm. Visi roboti zāles pļāvēji aprīkoti ar lietus sensoru, kas ļauj robotam atkarībā no lietus intensitātes izlemt – turpināt vai pārtraukt pļaušanu. “Tie ir ūdens droši un var darboties jebkuros laikapstākļos,” norāda “iMOW®” tirdzniecības pārstāvis Jons Golubovs.

Runājot par pašu zālienu, kurā robotam pļāvējam darboties, īpaši priekšdarbi nav nepieciešami, ja zāliens iepriekš pļauts ar parasto stumjamo zāles pļāvēju. Pat ja platībā ir dažādi ciļņi, pauguri un kalniņi, robots braukšanas laikā izvērtēs veiktspēju ar kustību sensora palīdzību – samazinās ātrumu, ja nepieciešama rūpīgāka pļaušana. Šādās vietās jāraugās individuāli, kas konkrētajam modelim būs pa spēkam. Ja iepriekš zāliens pļauts tikai ar trimmeri, var gadīties, ka zeme pirms robota ieviešanas būs jāizlīdzina.

Foto: Publicitātes foto

Pirms iedarbināt jauno “iMOW®” pirmo reizi, svarīgi ir nopļaut zālienu tādā augstumā, kādu vēlaties uzturēt ikdienā. Pēc tam jau robots, katru dienu darbojoties, uzturēs zāli nopļautu un bez pļaušanas pēdām, neatstājot redzamas svītras. Kā skaidro Jons Golubovs, “Stihl” zāles pļāvēji roboti veic haotisko pļaušanu – tas palīdz mauriņam izskatīties vienmērīgam. Mehāniska pļaušana, kā ierasts to darīt ar parasto zāles pļāvēju, atstāj zālienā redzamas līnijas. Ar robotu vizuāli no tā iespējams izvairīties.

Aptuveni 1000 m2 plaša zāliena pļaušanai katru nedēļu robots patērēs 40–50 stundas, iekļaujot uzlādēm nepieciešamo laiku. Reālais pļaušanas laiks gan ir mazāks, aptuveni 10–16 stundas – līdz divām stundām katru dienu, pastāsta Jons. Līdz ar to nav jāuztraucas, ka zālienā visu dienu nevarēs spert ne kāju.

Kā “iMOW®” tiek galā ar šķēršļiem? Nav noslēpums, ka bērni mēdz uz zemes atstāt rotaļlietas, suns kādu spēļu kaulu, citkārt pie dobes aizmirsti dārza cimdi. Sīkās lietas pavisam noteikti zālienā atrasties nedrīkst, bet jau lielākus objektus “iMOW®” sensors atpazīs kā šķēršļus, mainīs virzienu un apbrauks. Ja robots ieķēris kādu priekšmetu vai uzbraucis zemam kurmja rakumam, tas pats maksimāli augstu pacels pļaušanas mehānismu, lai varētu nobraukt nost.

Izvēlies savu “iMOW®” un priecājies par zaļojošu mauriņu

Zāles pļāvējs robots būs lielisks palīgs, lai panāktu zaļojoša, veselīgāka un kuplāka mauriņa augšanu. Zāliens būs skaists un vienmēr izskatīsies svaigi nopļauts, neļaujot zālei pāraugt. Ne mazāk svarīgi ir arī tas, ka ar “My iMOW” lietotni un “Bluetooth”, “WiFi” savienojuma palīdzību katrs pats var iestatīt, kad robotam veikt pļaušanu, sekot līdzi paveiktā darba progresam, kā arī pārtraukt pļaušanu brīdī, kas ārā valda liels karstums.

Foto: Publicitātes foto

“iMOW®” būs labs palīgs no pavasara līdz pat vēlākam rudenim, jo, pateicoties litija baterijai, robotu var sākt izmantot brīdī, kad ārā ir +10 grādi. Ja gaisa temperatūra zemāka, “iMOW®” lietotājam ziņos, ka pļaušana nav iespējama.

“Stihl” zāles pļāvēji atbilst visiem drošības standartiem, taču vienlaikus jāatceras – tie nav rotaļlietas. “iMOW®” tirdzniecības pārstāvis Jons Golubovs aicina pirms iegādāšanās konsultēties ar “Stihl” pārstāvjiem, lai atrastu jūsu īpašumam piemērotāko robotu zāles pļāvēju, un uzstādīt to kopā ar speciālistu.

Uzzini vairāk stihl.ginalas.lv, raksti e-pastā stihl@ginalas.lv vai zvani +371 67293333.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!