Foto: Publicitātes foto

Preču zīmes reģistrācija Latvijā var būt salīdzinoši ātrs un vienkāršs process. Vienlaikus, lai to paveiktu kvalitatīvi un veiksmīgi, parasti ir nepieciešamas speciālās juridiskās prasmes un zināšanas. Ja Jūs vēlaties reģistrēt preču zīmi Latvijā, kā to var izdarīt?

1. Izvēlieties preču zīmi

Pirmais solis ir atrast apzīmējumu, kuru Jūs vēlaties reģistrēt. Visbiežāk par preču zīmi izvēlas uzņēmuma nosaukumu vai logotipu. Viens no svarīgākajiem uzdevumiem šajā posmā ir parūpēties, ka izvēlētais apzīmējums spēs pildīt preču zīmes galveno funkciju –  atšķirt Jūsu preces vai pakalpojumus no citu personu precēm vai pakalpojumiem. 

2. Sastādiet preču un pakalpojumu sarakstu

Preču zīmes reģistrācija tiek attiecināta uz konkrētajām precēm vai pakalpojumiem. Tātad, Jums ir jāizveido saraksts ar precēm un pakalpojumiem, saistībā ar kuriem plānojat izmantot preču zīmi. Lai nodrošinātu, ka preču zīme spēj pienācīgi aizsargāt Jūsu produkciju, sarakstam ir jābūt pietiekami skaidram un precīzam. 

3. Pārbaudiet vai iepriekš ir reģistrētas līdzīgas preču zīmes

Pirms iesniedzat reģistrācijas pieteikumu, ir svarīgi pārliecināties, ka kādam citam nepieder identiskas vai līdzīgas preču zīmes saistībā ar identiskām vai līdzīgām precēm. Preču zīmju meklējumu var veikt, izmantojot dažādas bezmaksas tiešsaistes datubāzes, piemēram, TMView. Šādi ir iespējams samazināt risku, ka Jūsu preču zīme pārkāpj citas personas agrākas tiesības.

4. Nosakiet, kurš būs preču zīmes īpašnieks

Saskaņā ar Preču zīmju likumu preču zīmes īpašnieks var būt fiziska vai juridiska persona, vai personu apvienība. Par preču zīmes īpašnieku kļūst tas, kurš iesniedz pieteikumu preču zīmes reģistrācijai. Lielākajā daļā gadījumu ir rekomendējams, ka preču zīmes īpašnieks ir persona, kura izmantos preču zīmi.

5. Aizpildiet un iesniedziet reģistrācijas pieteikumu

Pieteikums preču zīmes reģistrācijai iesniedzams Patentu valdei noteiktā formā latviešu valodā elektroniski vai rakstveidā. Jāņem vērā, ka fiziska persona, kurai Latvijā nav deklarētās dzīvesvietas un kurai Latvijā nepieder uzņēmums un juridiska persona, kuras juridiskā adrese nav Latvijā un kurai Latvijā nepieder uzņēmums, reģistrācijas pieteikumu var iesniegt tikai ar profesionāla patentpilnvarnieka starpniecību.

6. Samaksājiet reģistrācijas pieteikuma maksu

Mēneša laikā no reģistrācijas pieteikuma iesniegšanas dienas Jums ir jāsamaksā reģistrācijas pieteikuma maksa EUR 90 apmērā. Gadījumā, ja preču zīme tiek pieteikta reģistrācijai vairāk nekā vienā preču un pakalpojumu klasē, par katru papildu klasi ir jāmaksā papildmaksa EUR 30 apmērā.

7. Sekojiet līdzi procesam

Pēc preču zīmes reģistrācijas pieteikuma iesniegšanas Patentu valde veiks pieteikuma iepriekšējo izskatīšanu, pārbaudot tā atbilstību formālām prasībām. Tad, sešu mēnešu laikā no reģistrācijas pieteikuma datuma Patentu valde veiks preču zīmes ekspertīzi, nosakot vai pieteikto apzīmējumu var reģistrēt kā preču zīmi. Ja ekspertīze nekonstatēs preču zīmes reģistrācijas atteikuma iemeslus, Patentu valde uzaicinās Jūs samaksāt preču zīmes reģistrācijas un publikācijas maksu EUR 95 apmērā. Jārēķinās, ka ne vienmēr reģistrācijas process noritēs gludi. Patentu valde var, piemēram, pieprasīt papildu informāciju un dokumentus, vai pat atteikt reģistrāciju. Šādos gadījumos ir svarīgi laicīgi un korekti reaģēt.

Atcerieties, ka preču zīmes reģistrācijas process ietver daudzas nianses. Lai nodrošinātu vislabākās izredzes sasniegt vēlamo rezultātu, ir rekomendējams izmantot profesionālā patentpilnvarnieka pakalpojumus.

NORDENGATE

Aleksejs Valle

Jurists, profesionālais patentpilnvarnieks

E-pasts: aleksejs.valle@nordengate.lv

https://www.nordengate.com

https://www.linkedin.com/company/nordengate-consult/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!