Foto: ESSILOR GROUP publikācijas materiāli
Līdzko iestājas saulains laiks, mēs nekavējoties meklējam saulesbrilles - lietu, kas jau sen zaudējusi modīga aksesuāra statusu. Tomēr, vai visas saulesbrilles pasargā mūsu redzi un ādu ap acīm no dažādām saslimšanām un priekšlaicīgas novecošanas? Kā pareizi izvēlēties briļļu lēcas ne tikai saulesbrillēm, bet arī optiskajām brillēm? Vai tās var pasargāt no ultravioletā starojuma kaitīgās ietekmes?

Daba ir parūpējusies par dabisku mehānismu, kā pasargāt acis no kaitīgā gaismas starojuma. Par to rūpējas plakstiņi, skropstas un uzacis, proti, - spilgtā gaismā mēs samiedzam acis. Tomēr pilnībā pasargāt acis un ādu ap tām no gaismas un kaitīgā starojuma var tikai ar īpašām lēcām, ar speciālu pārklājumu.

Kosmētikas industrija savu produktu reklāmā bieži izmanto abreviatūru SPF (Sun Protection Factor), kuru mēs redzam uz krēmu iepakojumiem. Taču ultravioletais starojums kaitē arī mūsu redzei, tādēļ arī acīm nepieciešama aizsardzība. Ražotāji uz briļļu lēcām norāda UV aizsardzības marķējumu, šāda atzīme tiek izmantota ne tikai saulesbrillēm, bet arī optiskajām brillēm.

Kāds starojums kaitē acu veselībai?

Ultravioletais starojums ir elektromagnētiskie viļņi ar viļņa garumu no 100 līdz 400 nm. UV starus dala trīs diapazonos - no A, B un C, katram no tiem ir sava specifiska ietekme uz acs struktūru.

UV-С starojumu absorbē atmosfēras ozona slānis, tādēļ tas lielākoties redzei nav bīstams.

UV-В diapazona viļņus daļēji absorbē radzene, lielāko daļu - acs lēca, bet tīkleni sasniedz niecīgs UV starojuma līmenis.

Savukārt UV-А starojums daļēji sasniedz tīkleni. UV stari nodara ievērojamu kaitējumu redzei, kā rezultātā var attīstīties dažādas saslimšanas, ieskaitot makulopātiju, tīklenes deģenerāciju un kataraktu.

Svarīgi zināt, ka bērnu acis ir daudz jutīgākas un viņiem trīs reizes lielāks UV starojums nekā pieaugušajiem sasniedz tīkleni.


Jāpiezīmē, ka lielākoties modernie lēcu materiāli aiztur tiešos UV starus, tomēr līdz pat 50% UV starojuma mūsu acis uztver, sānu un aizmugures gaismai atstarojoties lēcu iekšpusē. Izrādās, redzei neatgriezenisku kaitējumu nodara ne tikai tiešie stari, bet arī briļļu lēcas bez speciāla pārklājuma.

Moderno briļļu lēcu UV aizsargspēju raksturo E-SPF (Eye Sun Protection Factor) indekss, kas norādīts uz lēcām, jo tas ir augstāks, jo pilnvērtīgāka ir aizsardzība. Šobrīd ir pieejamas tādas briļļu lēcas, kas pilnībā absorbē jebkuru kaitīgo starojumu.

Nesen Eiropā veikta IPSOS Omnibus pētījuma rezultāti liecina, ka divas trešdaļas briļļu lietotāju nezina, ka arī gaišās briļļu lēcas pasargā acis no kaitīgā starojuma, 90% aptaujāto atzina, ka šāda aizsardzība viņiem ir ļoti būtiska.


Tagad arī Latvijā ir pieejamas mūsdienīgas dzidrinātās briļļu lēcas ar unikālu daudzfunkcionālu pārklājumu, kas maksimāli pasargā mūsu veselību. Pieejamas ir ne tikai tādas lēcas, kas pasargā no ultravioletā starojuma, bet arī redzamās gaismas zilā spektra.

Vēl viens kaitīgais faktors redzei ir augsti enerģētiskais zilais starojums, kurš nāk no mākslīgiem gaismas avotiem - telpu apgaismojuma, televizora, monitora, viedtālruņiem un citām ierīcēm. Pārlieks zilās krāsas starojums ietekmē redzes kvalitāti, izraisa galvassāpes un vājina koncentrēšanās spējas.

Atšķirībā no ultravioletā starojuma zilā gaisma brīvi iziet cauri acs lēcai un sasniedz tīkleni, attiecīgi provocē dažādas saslimšanas.

Premium klases briļļu lēcām ir E-SPF 25 marķējums, kas norāda, ka ar lēcu acs ir 25 reizes labāk aizsargāta nekā bez tās. Šīs lēcas ir iespējams tonēt, palielinot indeksu līdz 50.

Speciālais pārklājums sargā acis no spilgtiem gaismas atstarojumiem gan pa dienu, gan diennakts tumšajā laikā - šis ir ļoti būtisks faktors autovadītājiem, kurus nereti apžilbina pretī braucošo auto lukturi.

Briļļu lēcas ar daudzslāņu antirefleksa pārklājumu uzlabo kontrastredzi un mazina acs muskuļu spriedzi. Lēcas ir pasargātas pret skrāpējumiem, putekļiem un nosmērēšanos, kā arī atgrūž mitrumu.

Šādu lēcu materiāls ir daudzkārt izturīgāks un vieglāks par citiem optiskajiem analogiem.

Jaunās paaudzes briļļu lēcas iespējams iegādāties labākajos optikas veikalos: Pasaules Optika, Vision Express un Optio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!