Foto: Publicitātes attēls
Ekonomikas un kultūras augstskola (EKA) ir dinamiska un mūsdienīga augstskola, kur satiekas profesionāli pasniedzēji un talantīgi studenti. Augstskolas valdes priekšsēdētāja Anna Saltikova stāsta par to, kāda ir pievienotā vērtība studijām EKA.

- Jūsu unikalitāte ir tā, ka EKA studenti iegūst zināšanas gan kultūrā, gan ekonomikā.
- Jā, mūsu augstskola, kuras nosaukumā apvienotas divas sfēras - ekonomika un kultūra, veiksmīgi tās apvieno, kultūras studentiem sniedzot biznesa zināšanas, bet ekonomikas un vadības studentiem - mūsdienu biznesa vidē tik nepeiciešamo radošo pieeju. Biznesā daudz stiprāki un veiksmīgāki ir tie, kuriem ir radoša domāšana, jo viņi spēj radīt jaunas idejas. Un otrādi - radošiem kultūras speciālistiem noder labas ekonomikas, vadības, mārketinga zināšanas, jo arī kultūras projektus mūsdienās jāprot labi piedāvāt sabiedrībai. Tā ir mūsu unikalitāte - EKA absolventi ir gan radoši, gan talantīgi katrs savā nozarē.

- EKA aicina savā mājas lapā nosvērt zināšanas, ko tas nozīmē?
- Mēs apzināmies, ka mūsu nākamo studentu zināšanas jau ir vērtība. Tādēļ aicinām EKA mājas lapā www.augstskola.lv nosvērt savas zināšanas un uzzināt, kādu studenti var iegūt individuālu atlaidi pirmajam studiju gadam vai budžeta vietu studijām EKA. Mājas lapā ir anketa, kur jāievada savi centralizēto eksāmenu rezultāti. Aizpildot anketu, tiks aprēķināta zināšanu vērtība - jo vairāk sver zināšanas, jo vieglāka studiju maksa!

- Šogad EKA reflektantiem ir iespēja pieteikties arī uz 15 studiju budžeta vietām.
- Ir vairāki iemesli, kādēļ izvēlējāmies reflektantiem piedāvāt iespēju iegūt studiju budžeta vietas. Uzskatu, ka tas paaugstina augstskolas reputāciju un kopējo studentu zināšanu līmeni - motivē arī citus studentus tiekties pretī panākumiem. Esam novērojuši - ja kursā ir students, kurš ir motivēts uzrādīt lieliskas sekmes - arī citi kursa biedri studē cītīgāk. Students budžeta vietu EKA iegūst ar nosacījumu, ka viņam jāuzrāda lieliski studiju rezultāti, jābūt aktīvam un mērķtiecīgam studiju laikā. Tādēļ, piemēram, strādājot grupā, labs vērtējums jāsaņem visai grupai. Tie studenti, kuri iegūst studiju budžeta vietas un absolvē mūsu augstskolu, ir augsta līmeņa profesionāļi.

- Šogad esat ievērojami investējuši informāciju tehnoloģiju modernizācijā?
- EKA pasniedzēji ir nozares profesionāļi, kuri savā darbā izmanto jaunākās metodes un modernās tehnoloģijas. Vēlamies saviem studentiem un darbiniekiem nodrošināt jaunākās informāciju tehnoloģiju iespējas, kas ļauj nepārtraukti pilnveidot un uzlabot studiju procesu.

- EKA pirmā no Latvijas augstskolām ieviesa E - studijas klātienē, proti - studijas virtuālajās auditorijās. Kā tās notiek?
- E - studijas klātienē nozīmē unikālu iespēju - pilnvērtīgu studiju procesu klātienē - gan lekcijas, gan konsultācijas ar pasniedzējiem, gan eksāmenu kārtošanu e - vidē. EKA saviem studentiem piedāvā virtuālās auditorijas, kurās var ieiet no jebkuras vietas pasaulē, kur vien pieejams internets. Virtuālajās auditorijās var dzirdēt, redzēt lekcijas, kā arī brīvi komunicēt ar pasniedzēju un saviem kursa biedriem. EKA ir dinamiska un mūsdienīga augstskola, nepārtraukti attīstāmies. Nākotnē vēlamies kļūt par multikulturālu augstskolu un šo mērķi noteikti palīdzēs realizēt arī E - studijas klātienē. Piemēram, EKA maģistra studiju programmā Biznesa vadība lekcijas pasniedz 70 pieredzējuši nozares profesionāļi no 20 dažādām pasaules valstīm - šādu iespēju Latvijā piedāvā tikai mūsu augstskola. Students un lektors viens no otra var atrasties simtiem, reizēm pat tūkstošiem kilometru attālumā, satikšanās vieta tik un tā ir viena - EKA!

- Ministru kabinets šī gada sākumā apstiprināja EKA tiesības atvērt jaunus studiju virzienus Informāciju tehnoloģijas un Tiesību zinātnes. Ar ko šie studiju virzieni atšķiras no citiem Latvijā piedāvātajiem?
- Lepojamies, ka EKA pirmā no Latvijas augstskolām pēc jaunās sistēmas ieguva Studiju licenzēšanas komisijas licences jaunām studiju programmām. Galvenā studiju virziena Informāciju tehnoloģijas atšķirība no citām Latvijā piedāvātajām - studenti informācijas tehnoloģijas apgūst, izmantojot informācijas tehnoloģijas. Tas nozīmē to, ka studiju procesā tiek izmantoti jaunākie e-vides risinājumi, lekcijas notiek tiešsaistē, neatkarīgi no izvēlētās studiju formas. Studiju tehniskais nodrošinājums balstīts uz atvērtajām tehnoloģijām. Savukārt, unikālās studiju programmas Starptautiskās komercdarbības tiesības mērķis ir sagatavot augsti kvalificētus speciālistus, kuri spēj nodrošināt juridisku atbalstu starptautiskajā komercdarbībā un ir konkurētspējīgi Latvijas un Eiropas darba tirgos. Šī ir vienīgā tiesību zinātņu bakalaura studiju programma Latvijā, kas piedāvā šādu starptautiskajā darba tirgū pieprasītu specializāciju! Tā kā pēdējo gadu laikā strauji palielinājusies fizisko personu mobilitāte, atsevišķas juridiskas zināšanas nepieciešamas arī privātajā dzīvē, dzīvojot vai strādājot dažādās valstīs.

Uzzini vairāk: www.augstskola.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!