Foto: DELFI

57% respondentu neuzskata, ka no Latvijas ievēlētie Eiropas Parlamenta (EP) deputāti spēj ietekmēt Eiropas Savienības (ES) lēmumus, liecina pēc "Delfi" pasūtījuma pētījumu kompānijas SKDS veiktās aptaujas rezultāti.

Aptaujā piedalījās 1505 Latvijas pilsoņi no visas Latvijas, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. Interneta aptauja veikta no 18. līdz 21. martam.

Atbildot uz jautājumu "Ņemot vēra visu, ko Jūs par to zināt, vai no Latvijas ievēlētie Eiropas Savienības deputāti, Jūsuprāt, spēj ietekmēt Eiropas Savienības lēmumus", skeptiskāk noskaņoti ir opozīcijas un 14. Saeimā neievēlēto partiju atbalstītāji.

Visvairāk noraidoši ir partiju "Tauta. Zeme. Valsts", "Centra Partija" un apvienības "Jaunlatvieši" vēlētāji, bet šo respondentu skaits nav pietiekams ticamu secinājumu izdarīšanai. Līdzīgi domā arī partiju "Latvija pirmajā vietā", "Suverēnā vara" un "Stabilitātei" vēlētāji.

Respondenti, kuri domā, ka no Latvijas ievēlētie EP deputāti spēj ietekmēt ES lēmumus, pārsvarā vēlēšanās plāno atbalstīt kustību "Par!", "Jauno Vienotību", "Progresīvos" un Jauno konservatīvo partiju.

Atbildes "drīzāk nē" un "noteikti nē" vairāk pauduši respondenti virs 45 gadu vecuma – 66% respondentu vecumā no 45 līdz 54 gadiem, 65% – vecumā no 55 līdz 64 gadiem un 54% – vecumā virs 65 gadiem.

Aptauju līdzfinansēja Eiropas Savienība, izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!