Foto: Publicitātes foto

Pēc SIA "Ominasis Latvia" atzīšanas par maksātnespējīgu, ar mediju starpniecību tiek pausts saprotams satraukums par tās īpašumā esošās Ķemeru sanatorijas turpmāko likteni.

Saprotams tādēļ, ka notikumi ap šo kultūrvēsturisko objektu jau vairāk nekā desmit gadus izraisījuši šaubas. Šaubas par arābu investora ieguldītajiem 10 miljoniem latu, šaubas par Privatizācijas aģentūras spēju izstrādāt valsts interesēm atbilstošus privatizācijas noteikumus un uzraudzīt investoru rīcību, šaubas par Jūrmalas domes vēlēšanos ne tikai runāt, bet rīkoties, lai šim vērtīgajam objektam tiktu atgriezta kādreizējā spozme.

Lai pārtrauktu šo šaubu virkni, vēlos informēt par esošo situāciju Ķemeru sanatorijā un SIA "Ominasis Latvia" maksātnespējas procesa ietvaros plānoto turpmāko rīcību.

Maksātnespējas process garantē īpašumu uzturēšanu

Pretstatā iepriekš medijos izskanējušajam, jāatzīst, ka SIA ''Ominasis Latvia'' pasludināšana par maksātnespējīgu garantē sanatorijas ēkas un tajā esošās mantas saglabāšanu, jo atbilstoši Maksātnespējas likumam administrators ir pārņēmis savā valdījumā sanatorijas ēku un nodrošina tās apsardzi, par ko noslēgts attiecīgs līgums ar licencētu apsardzes uzņēmumu. Šeit īpaši jāakcentē, ka uzņēmuma iepriekšējās valdes ilgstošās bezdarbības dēļ sanatorijas ēka jau ilgu laiku netika pienācīgi apsargāta un ir cietusi no zagļu un vandāļu prettiesiskas rīcības. Pēdējo pāris nedēļu laikā vien Ķemeru sanatorijas teritorijā ir aizturētas sešas personas, kuru acīmredzamais iemesls bija iegūt vērtīgu laupījumu no kultūrvēsturiskā objekta ēkām.

Vēlos atzīmēt, ka es tāpat kā Latvijas sabiedrības lielākā daļa esmu ieinteresēts sanatorijas saglabāšanā un šajā sakarībā uzskatu, ka tas ir valstiski svarīgs uzdevums, neskatoties uz valsts iestāžu ilgstošo bezdarbību, lai glābtu likteņa varā atstātās ēkas. Jāatgādina, ka atšķirībā no tiesu izpildītājiem, maksātnespējas administratoram ir likumā noteikta atbildība par zaudējumiem, kas nodarīti parādniekam un kreditoriem, tādēļ administrators kā likums rūpējas par ikvienu viņa valdījumā nodotu īpašumu vai priekšmetu.

Izsoles norisei jābūt izsvērtai

Vēlos kliedēt arī šaubas par mantas pārdošanas plāniem. Uzskatu, ka lietderīgākais risinājums mantas pārdošanas gadījumā ir visa SIA ''Ominasis Latvia'' mantas kopuma pārdošana izsolē. Šāds risinājums arī ļautu iegūt maksimāli daudz līdzekļu sabiedrības kreditoru prasījumu segšanai. Sabiedrības mantas izpārdošanai pa daļām trūkst ekonomiska pamatojuma, jo no šādas pārdošanas ieņemto līdzekļu apjoms, ievērojot sanatorijas pastāvēšanas nemateriālos faktorus, būtu būtiski mazāks. Sanatorijas ēkai, kāda tā savulaik uzcelta konkrētajā Jūrmalas pilsētas vietā, manuprāt, arī nav iespējams atrast ekonomiski pamatotu atšķirīgu izmantošanas veidu.

Šobrīd es neesmu pieprasījis tiesu izpildītāja izsludinātās izsoles atcelšanu, turpinu vērtēt tās lietderību. Ņemot vērā, ka iepriekšējā uzņēmuma valde nav sasniedzama, administratoram nav pieejama pilnīga informācija par uzņēmuma mantu - nekustamo un kustamo īpašumu. Taču esmu konstatējis, ka izsludinātajā izsolē nav plānots pārdod divus uzņēmumam piederošos nekustamos īpašumus, kā arī daļu kustamās mantas. Ja plānotā tiesu izpildītāja izsole nenotiks, es darīšu visu iespējamo, lai nodrošinātu jaunas izsoles organizēšanu tuvāko mēnešu laikā.

Cer uz dokumentu atgūšanu

Pēc SIA "Ominasis Latvia" maksātnespējas pasludināšanas administratora rīcībā nav nodots neviens uzņēmuma dokuments. Lai uzsāktu rīkoties maksātnespējas procesa ietvaros, informāciju patlaban varu iegūt tikai no publiskajiem reģistriem. Esmu konstatējis, ka daļa uzņēmuma dokumentācijas ir Rietumu Bankas rīcībā un pieprasījis nodot to administratoram. Tuvākajā laikā ir paredzēts saņemt minētos dokumentus, kas, ceru, sniegs papildus informāciju par uzņēmuma mantas sastāvu.

Tikmēr līdz 5.aprīlim ir noteikts termiņš kreditoru prasījumu iesniegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!