Foto: AFI

Vakar, pirms doties uz Parlamentu, skatījos vietējās franču ziņas. Sanāca dusmas.

Franču zemnieki šodien organizē "Parīzes blokādi", aizšķērsojot galvenos ceļus. Atmosfēra sakaitēta, zemnieki nikni, valdības pārstāvji nelokāmi. Skumjākais, ka satiksmes negadījumā, ko izraisījuši protesti, miris arī kāds ugunsdzēsējs, kas vienkārši devies uz darbu. Bet par ko franču lauksaimnieki nemierā? Un kas ir tie, kas protestē?

Viens no galvenajiem neapmierinātības iemesliem ir tas, ka vairāk naudas paredzēts piešķirt par 52 pirmajiem hektāriem, tādējādi atbalstot mazās saimniecības. Franči vienmēr populistiski uzstājuši, cik svarīgi, lai tiktu saglabāts tradicionālais lauku dzīvesveids, skaistās ainavas un kas vēl ne.

Taču realitātē viss ir savādāk! 80% no maksājumiem tiek 20% lielākajiem lauksaimniekiem, kas ražo rūpnieciskos apjomos. Ne velti franču valodā vārds "agriculture" (lauksaimniecība) bieži tiek aizstāts ar apzīmējumu "exploitation agricole", kas apzīmē lauksaimniecisko resursu izmantošanu (ekspluatāciju).

 Attiecīgi par "exploitant agricole" tiek saukta jebkura persona, kas pieņem lēmumus lauksaimniecības uzņēmumos, un tie ne vienmēr ir zemnieki kā Latvijā. Šeit runa ir par lielām naudas interesēm, kas aktīvi tiek lobētas arī Briselē un Strasbūrā, jo Francija ir lielākā tiešmaksājumu saņēmēja Eiropā (šobrīd 17%). Ja vajag dramatisku piesitienu franču pašmāju ziņās, arī ar traktoriem līdz Briselei aizbraukt nav tālu.

Redzot, kā tiek manipulēts ar Francijas iedzīvotāju emocijām ("mūsu zemniekiem tiek darīts pāri"), gribas vaicāt, kā šie franču lauksaimniecības baroni izdzīvotu, ja saņemtu tādus tiešmaksājumus kā Latvijā. Mūsu zemniekiem, neskatoties uz daudz skarbākiem dabas apstākļiem, nākas konkurēt ar 95 eiro par hektāru, kamēr franči saņem 296 eiro. Lai gan kopīgiem spēkiem ES institūciju gaiteņos mums izdevās izcīnīt pakāpenisku Latvijai piešķirto tiešmaksājumu palielināšanos, tie tikai 2019. gadā sasniegs 196 eiro jeb aptuveni 80% no ES vidējā līmeņa. Joprojām būsim pēdējā vietā Eiropā. Bet to jau franču ziņās nestāsta. Taču mans viedoklis parādīsies starptautiskās preses apskatā, ko saņem ES institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!