Foto: Reuters/Scanpix
Kad toreizējie premjerministrs un ārlietu ministrs Polijas vārdā parakstīja ES pievienošanās līgumu, viņi zināja, ka pieņem pareizu lēmumu, taču viņi nevarēja zināt, ka ieguvumi gan Polijai, gan Eiropas Savienībai būs tik ievērojami.

Pirms desmit gadiem Polija un vēl deviņas valstis pievienojās Eiropas Savienībai. Tas bija iespējams, jo paveicām titānisku darbu, lai izpildītu dalības kritērijus. Mēs neesam pievienojusies ES uz kredīta vai "par skaistām acīm". Esam veikuši dziļas izmaiņas un visaptverošas reformas, faktiski esam pārveidojuši valsti no pašiem pamatiem.

Nedaudz vairāk kā desmit gados esam izveidojuši demokrātisku sabiedrību un brīvā tirgus ekonomiku - divus pīlārus, uz kuriem balstās vienotā Eiropa.

Progress kļuva iespējams pateicoties tam, ka 1989.gadā Polija nostājās uz sabiedriskās transformācijas ceļa. Šogad 4. jūnijā aprit 25 gadi kopš Polijā notika pirmās plurālistiskās, bet vēl daļēji brīvas vēlēšanas. Tās jau bija pirmās šajā Eiropas daļā vēlēšanas, kurās pēc gadu desmitiem ierobežotas suverenitātes, piedalījās arī antikomunistiskā opozīcija.

Toreiz, pēc 40 gadu ilga komunistu eksperimenta, Polija nonāca ekonomiskā un politiskā bankrota priekšā, un pasaulei bijām kļuvuši drīzāk par galvas sāpēm, nevis par pievienoto vērtību. Šodien mēs piedalāmies problēmu risināšanā Eiropā un mūsu kaimiņzemēs.

Esam pierādījuši, ka ar ciešu apņēmību un pie labvēlīgas apstākļu sakritības ir iespējams mainīt vēstures gaitu. Priecājamies par mūsu panākumiem un esam gatavi kļūt par iedvesmas avotu arī citiem cilvēkiem, vai tas būtu Ukrainā, Tunisijā vai Mjanma, neatkarīgi no viņu tautības, ādas krāsas vai reliģiskās pārliecības.

Šajā īpašajā gadā, kad svinam dažādas mūsu sasniegumu apaļās gadskārtas, aicinu tuvāk iepazīt Polijas ceļu uz brīvību, Eiropas integrāciju un mūsdienīgas valsts izveidošanu, Polijas panākumu ceļu. Ir tāds teiciens, ka cipari nemelo.

Un tie liecina, ka šajos desmit gados ES, Polijas IKP pieaudzis teju uz pusi (48,7 %). Pat 2008.g. - 2013.g., kad pasaulē iestājās finanšu krīze, mūsu ekonomika kopumā pieauga par 20%. Tas nenoliedzami bija vislabākais rezultāts Eiropas Savienībā.

Atsaucos uz šiem cipariem nevis lielīšanās pēc, bet lai liecinātu, ka poļi un Polija ir veiksmīgi izmantojusi šo vēstures doto iespēju. 2012.gadā uzkrāto ārvalstu investīciju apjoms Polijā sasniedzis aptuveni 178 000 000 000 eiro. Kopš 2003.gada, kad šis apjoms līdzinājās 46 000 000 000 eiro, tagad tas ir gandrīz četrkāršojies. Desmit dalības gadu laikā ES Polijā tika izveidoti divi miljoni darba vietu.

Integrācija bija izdevīga arī mūsu partneriem. Tēze, ka ES paplašināšanās izraisīja krīzi, ir nepatiesa un aplama. Makroekonomisko datu analīze liecina, ka 2004.gadā "lielais sprādziens" atstāja labvēlīgu iespaidu uz vairākumu ES-15 valstu ekonomiku.

Lielākie paplašināšanās ieguvēji bija tie, kas uzturēja intensīvus tirdzniecības kontaktus ar mūsu reģiona valstīm, kā arī tie, kas nolēma atvērt savus darba tirgus jaunajām dalībvalstīm.

Galvenais labums visam valstīm (gan tām, kas stājas, gan tām, kas jau ir iestājušās) ir iespēja izmantot iekšējā tirgus kopējo potenciālu, šajā gadījumā it īpaši brīvu preču un personu kustību. Šo patiesību ir vērts atgādināt, saskaroties ar lēta un faktiem neatbilstoša eiroscepticisma plūdiem.

Desmit gadi vēstures izpratnē ir tikai tāds acumirklis vien. 25 gadi ir tikai viena paaudze. Un tomēr šajā īsajā laikā mums ir izdevies pārveidot šo Eiropas daļu.

Priecājoties par mūsu panākumiem novēlam, lai mūsu kaimiņvalstīm, kas tikai tagad uzņemas grūto reformu nastu, viss izdotos. Novēlam, lai tiem, kas par šo pašu iespēju uzsākt reformas, ir samaksājuši ar savām asinīm, mūsu piemērs kalpotu par iedvesmu un cerību avotu, ka pūliņi patiešām atmaksāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!