Foto: Publicitātes foto
Ar jauno parlamentu un valdību daudzi cilvēki saista cerības, ka beidzot tiks rasti risinājumi ne vienai vien nozīmīgai problēmai. Arī četras sabiedriskas organizācijas –"Latvijas Ceļu būvētājs", Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija un Latvijas Motoklubu asociācija, kas ikdienā, lietodamas arī piparotus vārdus, brauc pa bedrainajiem ceļiem un pēc tam tērē milzīgus līdzekļus, remontējot transportlīdzekļus, vēlas panākt, ka tiks atjaunots savulaik kļūdaini likvidētais Autoceļu fonds.

Šāds lēmums nodrošinātu stabilitāti ceļu būves nozarē un likvidētu dziļo atpalicību ceļu finansēšanā no Lietuvas un Igaunijas. To, ka atpalicība palielinās, apstiprina fakts, ka pēdējos piecos gados Globālās konkurētspējas indeksā ceļu jomā no 95. vietas esam noslīdējuši uz 108.

Šīs četras organizācijas, redzot, ka no piecos dažādos nodokļos samaksātās naudas tikai 25% tiek piešķirti ceļiem, kopīgi izstrādāja vienošanos ar politiskajām partijām par Autoceļu fonda atjaunošanu un piedāvāja nozīmīgākajām partijām to parakstīt.

Jāatzīst, ka partiju atsaucība un atbalsts bija neparasti lieli: sešas partijas ar nelieliem grozījumiem vienošanos parakstīja, tikai divas atteicās.

Mūsuprāt, šāda vienošanās par konkrētu uzdevumu izpildi ir normāla prakse pilsoniskā sabiedrībā, jo cilvēkiem kļūst skaidrs, vai konkrēta partija ir par risinājumu vai pret to. Tāpēc mēs arī vairākus mēnešus esam centušies par katras partijas nostāju informēt sabiedrību, turklāt pēdējā mēnesī pirms vēlēšanām pa Latviju pārvietojas automašīnas ar plakātiem, kas sniedz atbildi uz jautājumu – kurš ir par un kurš pret labiem ceļiem.

Mēs esam dažādu politisko uzskatu cilvēki, mums dzīvē ir dažādas prioritātes, mēs balsojam par atšķirīgiem politiskajiem spēkiem, taču tad, ja mums ir svarīgi, lai valstī būtu labi ceļi, ikvienam būs iespēja saņemt informāciju - kuras partijas ir apņēmušās nodrošināt to sakārtošanu.

Protams, var jau būt, ka kādam ceļi nemaz nav svarīgi un viņš ir gatavs balsot, piemēram, par "Visu Latvijai" - TB/LNNK, neskatoties uz to, ka šai partijai ceļi nebūs prioritāte (tās vadība vienošanos nevēlējās parakstīt), taču arī tad tā būs apzināta izvēle.

Šķiet, ka mākoņstūmēju laikiem ir jābeidzas, partijām jākļūst godprātīgākām, bet solījumiem – konkrētākiem. Tad arī Latvijas pilsoņiem izvēle vēlēšanās kļūs vieglāka, viņi vadīsies no tā, kāda pozīcija partijām ir tieši viņus interesējošos jautājumos.

Tas nozīmē, ka partijām vajadzēs arvien nopietnāk ņemt vērā cilvēku vēlmes. Tas arī nozīmē, ka sabiedrība ar nevalstisko organizāciju starpniecību arvien biežāk jautās, kādi ir partiju plāni vienā vai otrā jautājumā.

Protams, mēs neesam naivi un redzam, ka solīts tiek vairāk, nekā iespējams izpildīt. Tāpēc no savas puses vēlamies apsolīt, ka arī pēc vēlēšanām atgādināsim partijām par solījumiem un pieprasīsim to izpildi. Būs grūti izvairīties no vienošanās, kuru ar saviem parakstiem apstiprinājuši partiju līderi, īstenošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!