Foto: LETA
Pašreiz jau ir pierimušas aktivitātes un emocijas, kas saistītas ar 12.Saeimas vēlēšanu norisi. Arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedri Padomes sēdē 29.novembrī analizēja šo vēlēšanu procesu, nosacījumus un rezultātus. Lai varētu konstruktīvi plānot JKP attīstību, bija nepieciešams bezemocionāli uzskaitīt visus par un pret faktus vēlēšanu norisē.

Kā viens būtisks aspekts vairākkārt tika minēta JKP neaicināšana uz lielāko daļu no pirmsvēlēšanu debatēm un diskusijām.

Kā jau iepriekš ir izskanējis publiskajā telpā - JKP (un es ticu, ka pārējās partijas mums pievienojas) uzskata, ka tika pārkāptas cilvēku tiesības uz pilnvērtīgu informāciju pirmsvēlēšanu laikā, ja uz sabiedrisko televīziju pirmsvēlēšanu debatēm tika aicināti tikai tie, kam intensīvi paredzēja (kas paredzēja?...) 5% vēlētāju atbalsta barjeras pārvarēšanu.

Arī Tiesībsargs 25.augusta atzinumā Nr. 2011-202-261 ir norādījis, ka "Sabiedriskajam medijam ir pienākums respektēt uzskatu daudzveidību, aizstāvēt neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts ideju, ievērojot cilvēktiesības un darbojoties sabiedrības interesēs, kas ietver arī vienlīdzīgu iespēju došanu visām vēlēšanās kandidējošām partijām piedalīties diskusijās".

Lai saņemtu skaidrojumu par šiem 5% nosacījumiem, JKP 22.septembrī vērsās ar iesniegumu pie NEPLP, bet ne atbilde, ne rīcība nesekoja (ne pirmsvēlēšanu laikā, kad tas bija īpaši aktuāli, ne arī pēc tam).

Ir droši zināms, ka minēto jautājumu NEPLP vadībai uzdeva arī EDSO speciālās vēlēšanu misijas pārstāvji, kurai NEPLP vadība apgalvoja, ka nekādu sūdzību nemaz neesot! Tad radās jautājums - vai NEPLP ir īpašs statuss, kas ļauj vispār nereaģēt uz iesniegumiem?

Lai to noskaidrotu, JKP vērsās ar pieteikumu tiesā un 1.decembrī ir saņemts Administratīvās rajona tiesas lēmums par administratīvās lietas ierosināšanu.

Esmu vairakkārt dzirdējis jautājumu – kāpēc Tev tas vajadzīgs? Tas nav ne principa, ne aizvainojuma jautājums. Esam veidojuši JKP kā nopietnu un ilgtspējīgu "spēlētāju", tāpēc vēlamies iepazīties ar visiem šiem rakstītajiem vai interpretētajiem spēles noteikumiem.

Šis tiesas nolēmums ir mazs solis, bet tikai ar maziem un pārdomātiem soļiem var tikt pie rezultāta, jo mūsu pašu spēkos ir Latviju veidot par tādu valsti, kurā mēs visi gribam dzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!