Foto: Publicitātes foto
Birža ir valsts ekonomikas spogulis, jo tajā atspoguļojas visi valsts un arī reģiona tautsaimniecībā notiekošie procesi. Latvijas valsts galvenie izaicinājumi ir ekonomiskā izaugsme un jaunu darbavietu radīšana. Kapitāla tirgus attīstīšana ir veids, kā sekmēt ekonomisko izaugsmi un vairot darbavietas, jo attīstīts kapitāla tirgus paver uzņēmumiem plašākas finansējuma piesaistes iespējas sava biznesa attīstīšanai ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs.

Bankas Citadele lēmums veikt akciju publisko piedāvājumu jeb IPO ir nozīmīgs brīdis Latvijas kapitāla tirgus vēsturē. Šajā ziņā joprojām esam attīstības ceļa sākumā, jo iepriekš Rīgas biržā IPO notika pirms 11 gadiem, kad IPO veica telekomunikāciju iekārtu ražotāja SAF Tehnika, piesaistot 23,8 milj. eiro. Tomēr Baltijas biržās kopumā ir vairāk uzņēmumu, kas veikuši IPO Baltijā un piesaistījuši kapitālu attīstībai. Piemēram, Tallink Grupp piesaistīja 166,3 milj. eiro; Olympic Entertainment Group - 71,8 milj. eiro; un Linas Agro Group - 28 milj. eiro.

Augošu, ambiciozu uzņēmumu kotēšana biržā palīdz ne tikai piesaistīt kapitālu tālākai izaugsmei, bet sniedz arī pozitīvus blakusefektus ekonomikā, rādot piemēru citiem un uzskatāmi demonstrējot, ka biržā kapitālu var piesaistīt ne tikai teorētiski kaut kur citur pasaulē, bet arī praktiski vietējā tirgū. Tādējādi izveidojot alternatīvu finanšu ekosistēmu banku kredītiem. Tas ir izdevīgi visiem tirgus dalībniekiem, jo uzņēmumi, kas ir nostiprinājuši pašu kapitālu, ir interesantāki bankām kā potenciālie kredītņēmēji. Riska kapitāla un privātie fondi, kas ir ieguldījuši dažādos uzņēmumos, var izmantot biržu kā platformu, lai izietu no savām investīcijām uzņēmumu akcijas pārdodot biržā.

Tas ir izdevīgi Latvijas sabiedrībai, jo 2.pensiju līmeņa uzkrājumus var ieguldīt biržas uzņēmumos Latvijā, tādējādi sildot nevis ārvalstu ekonomiku, bet tieši piedaloties Latvijas ekonomiskajā izaugsmē. Šobrīd Latvijā 2.pensiju līmenī ir uzkrāti vairāk nekā 2,3 miljardi eiro un ļoti neliela daļa no šīm investīcijām ir investēta reālajā Latvijas ekonomikā. Tas ir veids, kā pārvērst 1,2 miljonu Latvijas iedzīvotāju uzkrājumus 2.pensiju līmenī produktīvās investīcijās. Tādējādi veicinot Latvijā jaunu darbavietu radīšanu, lielākus ieņēmumus valsts budžetā no uzņēmumu nodokļiem un veicinot Latvijas uzņēmumu konkurētspēju kopumā.

Attīstīts kapitāla tirgus sniedz ieguldījumu iespējas privātpersonām, jo tās ar biržas starpniecību var ieguldīt savus uzkrājumus akcijās vai parāda vērtspapīros. Tādā veidā veicinot drošību par savu labklājību nākotnē un uzkrājumu kultūru valstī kopumā.

Visbeidzot, attīstot kapitāla tirgu, Latvija kā valsts var iegūt arī pozitīvu starptautisku publicitāti, pozicionējot sevi kā drošu un uzticamu sadarbības partneri, tādā veidā piesaistot arvien jaunu investoru interesi. Tas nākotnē ļautu valstij piederošo uzņēmumu - tādu kā Lattelecom, LMT, Latvijas valsts meži, AirBaltic, Latvenergo akcijas kotēt biržā.

Nasdaq Riga biržā pēdējos gados ir bijusi strauja obligāciju tirgus attīstība. Uzņēmumi ir sākuši dažādot finansējuma avotus, izmantojot publisku obligāciju emisiju. Uzskatu, ka šeit pozitīvu impulsu deva Latvenergo, kas savu pirmo obligāciju emisiju biržā veica pirms diviem gadiem. Tas apliecina, ka pozitīvam piemēram ir nozīme. Turklāt biržas uzņēmumi regulāri atklāj informāciju par savu darbību, tādējādi informējot ne tikai savus investorus, bet arī uzskatāmi demonstrējot, ka lielāks uzņēmumu caurspīdīgums un atklātība pret sabiedrību ne tikai veicina uzņēmumu konkurētspēju, bet arī pozitīvi iespaido uzņēmējdarbības vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!