Drošības policija (DP) aizturējusi personu grupu, kura organizēja afgāņu izcelsmes ārzemnieku nelegālu ieceļošanu Latvijā, portālu "Delfi" informēja DP pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa.

Personu grupa par attiecīgu samaksu no Afganistānas uz Krieviju, pēc tam uz Latviju un tālāk uz Vāciju vai citām Rietumeiropas valstīm ieveda nelegālos imigrantus. Par vienas personas ievešanu maksāti 10- 12 tūkstoši eiro (aptuveni 7 – 8 tūkstoši latu).

29.martā uzsākts kriminālprocess par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai organizētā grupā un par Afganistānas pilsoņu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā.

Grupā darbojās divi Latvijas iedzīvotāji un viens Afganistānas pilsonis, kurš uzturas Latvijas ar derīgu termiņuzturēšanās atļauju. Viņi organizēja Afganistānas pilsoņu nelikumīgu ieceļošanu Latvijā. Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka minētie Afganistānas pilsoņi pēc iepriekš rūpīgi izplānota maršruta kājām nelikumīgi šķērsoja Latvijas - Krievijas robežu vietā, kas nav paredzēta robežšķērsošanai.

Pēc iekļūšanas Latvijā nelegālie imigranti ar mikroautobusu nogādāti dzīvoklī Rīgā. Izmeklēšanā konstatēts, ka organizatori pēc neilga laika pārvietoja nelegāli ieceļojušos Afganistānas pilsoņus uz kādu privātmāju Lapmežciemā.

Kriminālprocesa ietvaros pirms nedēļas veikta kratīšana kādā mājā Lapmežciemā, kurā uzturējās septiņi Afganistānas pilsoņi. Vēl divi Afganistānas pilsoņi aizturēti Jūrmalā, pie veikala "Rimi". Visi deviņi nelegālie imigranti aizturēti un nodoti Valsts robežsardzei.

DP kriminālprocesa ietvaros aizturēja divus organizētās grupas dalībniekus, kuri atzīti par aizdomās turētajiem un viņiem ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu, savukārt, vēl viens organizētās grupas dalībnieks ir izsludināts meklēšanā.

DP neizslēdz, ka šādus nelikumīgus ieceļošanas veidus var izmantoti ar teroristiskajām organizācijām saistītas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!