Ja Latvijā netiks pieņemts cilvēkiem pieejams, lēts un ātrs fizisko personu maksātnespējas likums, tad Latvijas iedzīvotājiem pastāv likumīgas tiesības bankrotēt citā Eiropas Savienības valstī, norādīja Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko.

Viņš stāsta, ka pēdējā laikā Lielbritānijā sākti vairāki Latvijas pilsoņu maksātnespējas procesi. "Galvenā atšķirība starp privātpersonas maksātnespējas procesu Lielbritānijā un Latvijā ir tieši pašā bankrota būtībā - iespējā atbrīvoties no parādiem tad, kad vairs nav līdzekļu, lai apkalpotu kredītmaksājumus, un sarunas ar kreditoriem nav bijušas rezultatīvas," stāsta Gorenko.

LAKRA valdes priekšsēdētājs min, ka Latvijā fizisko personu maksātnespējas process ir domāts maksātspējīgiem cilvēkiem, jo tas ir dārgs, sarežģīts un ilgs. Lai cilvēks varētu iziet šo procesu, viņam ir jābūt oficiāli pierādāmiem ienākumiem - aptuveni 540 latiem mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Pēc procesa uzsākšanas cilvēkam piecus gadus ir jāmaksā maksātnespējas administratoram 180 lati mēnesī, kas kopumā visa procesa laikā veido 11 340 latus.

Savukārt Lielbritānijā maksātnespējas process ir domāts tiem, kas tiešām ir maksāt nespējīgi, tāpēc ir jāmaksā tikai vienreizēja valsts nodeva no 360 latiem līdz 560 latiem visā bankrota procesa laikā.

Gorenko pastāstīja, ka, lai varētu sākt maksātnespējas procesu Lielbritānijā, cilvēkam ir jāpierāda, ka šī valsts ir viņa ekonomisko interešu centrs, proti, viņam tur ir jādzīvo, jāstrādā vai jāmeklē darbs, jāmaksā nodokļi, īre, komunālie maksājumi vismaz sešus mēnešus pirms procesa sākšanas.

Lai iesniegtu pieteikumu tiesā, ir jāaizpilda konkrētas juridiskās formas, kurās ir jānorāda saistību apmērs, kredītiestādes, iepriekšējie un esošie ienākumi. Tā kā Lielbritānijā darbojas speciālas maksātnespējas tiesas, tad saskaņā ar Gornenko sniegto informāciju pieteikumi tiek izskatīti ātri - vidēji 3-4 dienu laikā -, un tad tiesa izsniedz paziņojumu uz vienas lapas, kurā tiek pasludināts lēmums par vai pret bankrota procedūras sākšanu. Ja lēmums ir pozitīvs, cilvēka interesēs darbojas tiesu izpildītājs, kurš tālāk rīkojas ar mantu.

Latvijas tiesai Lielbritānijas tiesas lēmums esot juridiski saistošs un ir jāapstiprina.

"Process var ilgt līdz trīs gadiem, bet, tā kā Lielbritānijas valsts iestādes ir ieinteresētas nevilkt to garumā, tad parasti tas ilgst vienu gadu," norāda LAKRA vadītājs, piebilstot, ka šī procesa laikā cilvēkam ir maksimāli jāsadarbojas ar tiesu izpildītāju, pretējā gadījumā viņš var pieņemt lēmumu procesu izbeigt, bet, ja cilvēks veiksmīgi pabeidz bankrota procedūru, viņš atgriežas ekonomiski aktīvajā apritē.

"Ņemot vērā, ka maksātnespējīgo cilvēku skaits Latvijā arvien pieaug, radot ārkārtīgi lielu ekonomisko un psiholoģisko spiedienu ģimenēs, bankrota process Lielbritānijā šiem cilvēkiem ir reāls risinājums," uzskata Gorneko.

Lai cilvēki varētu pēc iespējas ātrāk atgriezties legālajā Latvijas ekonomikā, LAKRA sola sniegt informatīvu atbalstu kredītņēmējiem, izskaidrojot bankrota procesa iespējas Lielbritānijā.

Kā ziņots, šā gada februāra vidū saskaņā ar Latvijas Maksātnespējas reģistra datiem bija iesniegti jau 200 fizisko personu maksātnespējas procesa pieteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!