Polija un ASV sestdien parakstīja vienošanos par Savienoto Valstu pretraķešu aizsardzības vairoga izvietošanu nākotnē Eiropā, Vašingtonas ārlietu resora vadītājai Hilarijai Klintonei uzsverot, ka vairogs palīdzēs izsargāties no Irānas draudiem.

Dokuments ir papildinājums līgumam, kas 2008.gada augustā tika parakstīts Vašingtonā. Atbilstoši sākotnējam plānam bija paredzēts Čehijā uzstādīt jaudīgu radaru, bet Polijā - desmit tāla darbības rādiusa raķešu pārtvērējraķetes.

Pēc tam kad Krievijas administrācija pauda bažas, ka plāns rada draudus tās drošībai, ASV prezidenta Baraka Obamas valdība sākotnējo ieceri modificēja - tagad Polijā paredzēts izvietot pārtvērējraķetes, kuru mērķis būs vidējā un tuvā darbības rādiusa raķetes.

Jauno vienošanos Krakovā parakstīja Klintone un viņas Polijas kolēģis Radoslavs Sikorskis.

Klintone sacīja, ka vairogs "palīdzēs aizsargāt Polijas tautu un visu Eiropu - mūsu sabiedrotos un pārējos (..) - no iespējamiem Irānas draudiem".

"Mēs uzskatām, ka mums ir kopīgi draudi, un tāpēc mēs ceram, ka Krievija orientēs sevi uz to, lai vairāk strādātu ar mums visiem un stātos pretim šiem draudiem," uzsvēra Klintone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!