Foto: LETA

Partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) un arī apvienības "Vienotība" valdes loceklis, bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks nav sevišķi priecīgs par premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") piedāvājumu jaunajā valdībā saņemt aizsardzības ministra portfeli, bet tomēr būtu gatavs to uzņemties, politiķis otrdien atzina intervijā Latvijas Radio.

Kā vēstīts, "Vienotības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis iepriekš atzina, ka viņš varētu pretendēt uz ārlietu ministra amatu. "Es domāju, ka krīzes apstākļos zirgus mainīt nevajadzētu. Kristovska kungs ļoti labi pārzina aizsardzības sfēru, (..) un es ļoti labi pārzinu ārlietu sfēru," otrdien sacīja Pabriks, norādot, ka tāpēc abiem politiķiem nevajadzētu laiku, lai nozarēs iejustos. Tas norādīts arī Dombrovskim, bet izvēle bijusi premjera ziņā.

Pabriks sacīja, ka viņš tomēr varētu uzņemties gan aizsardzības ministra, gan premjera biedra pienākumus. Aizsardzības sfēra Pabrikam neesot pavisam sveša, un viņš uzskata, ka "galvenais ir nepieļaut tālāko mūsu profesionāļu atlaišanu no darba".

Par premjera biedra amatu gan jārunā "tikai vienā tādā izpratnē, un tā ir saistīta ar (2015.gada) Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanu", uzsvēra Pabriks. Darbs pie tā jāsāk nākamajā gadā, un premjers esot novērtējis Pabrika pieredzi un kontaktus un lūdzis, lai viņš "ieliek fundamentu" Latvijas prezidentūras sagatavošanā, stāsta politiķis.

Viņš atzina, ka parasti Eiropā to koordinē vai nu premjers vai Ārlietu ministrija, taču Dombrovskis šobrīd ir aizņemts ar ekonomisko jautājumu risināšanu, tāpēc Pabriks to vajadzības gadījumā varētu uzņemties, lai gan tā nebija viņa paša ideja. Potenciālais premjera biedrs uzsvēra, ka nākamgad sekretariātam atvēlētā summa neesot liela – apmēram 30 tūkstoši latu, tāpēc tajā varētu strādāt viens vai divi cilvēki.

Jau ziņots, ka "Vienotība" izteikusi otram koalīcijas partnerim - Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) - savu piedāvājumu par ministru amatu kandidātiem, taču līdz trešdienai, kad gaidāma ZZS atbilde, tos neatklāj.

Savukārt laikraksts "Diena" otrdien raksta, ka ZZS piedāvāti ministru posteņi, uz kuriem pretendējuši arī "Vienotības" cilvēki. Ja ekonomikas ministrs paliek Artis Kampars (JL), tad Uldis Augulis (ZZS) vadīs Satiksmes ministriju, raksta "Diena". Valdībā varētu palikt tagadējais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Raimonds Vējonis (ZZS), kurš vadītu apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Ja ZZS arī turpmāk būs atbildīga par Izglītības un zinātnes ministriju, kā kandidāte minēta Dana Reizniece.

Kļūt par finanšu ministru ir piekritis ekonomists Andris Vilks, "Vienotība" vēlas saglabāt arī iekšlietu ministra amatu, kurā varētu palikt Linda Mūrniece, bet šis postenis ir arī ZZS interešu lokā. Vairāki kandidāti minēti arī uz kultūras ministra posteni - viņu vidū arī Sarmīte Ēlerte. Uz tieslietu ministra amatu tagad pretendē Aigars Štokenbergs (SCP).

Jau vēstīts, ka piektdien sākotnējā vienošanās starp "Vienotību" un ZZS paredzēja - abas varētu saņemt sešu ministru amatus, bet apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LLNK (VL-TB/LNNK) - vienu, tieslietu ministra, amatu. Tomēr "Vienotība" pirmdien nolēma respektēt tajā ietilpstošās partijas SCP veto tiesības un tomēr neaicināt valdības koalīcijā nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, veidojot koalīciju tikai ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS). Līdz ar to "Vienotības" un ZZS koalīcijai būs 55 balsis parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!