Foto: F64
Piecas Latvijas bankas ir izveidojušas Latvijas Privātbanku asociāciju (LPBA), ar mērķi attīstīt Latviju par reģiona finanšu centru.

Latvijas Privātbaņķieru asociācija ir dibināta ar mērķi attīstīt Latviju par reģiona finanšu centru, veidojot labvēlīgu vidi finanšu pakalpojumu eksporta veicināšanai, kā arī stiprināt privātbanku profesionālo reputāciju. Asociāciju veido piecas Latvijas privātbankas – “ABLV Bank”, “Trasta Komercbanka”, “Reģionālā Investīciju banka”, “PrivatBank” un “Baltic International Bank”. Iepriekš organizācija bija pazīstama kā “Latvijas – Amerikas finanšu forums” (LAFF).

Par asociācijas prezidentu apstiprināts Aivis Ronis. Iepriekš - biedrības „Latvijas Amerikas finanšu forums” (LAFF) vadītājs, ārlietu ministrs un diplomāts.

„Latvijas privātbanku asociācija veidota ar noteikti mērķi attīstīt finanšu eksportu Latvijā un ir loģiska pēctecība Latvijas – Amerikas finanšu foruma darbam, kas savus mērķus ir sasniedzis. Proti, Latvija ir atguvusi nerezidentu klientu uzticību, tādēļ nepieciešams veidot un saglabāt finanšu pakalpojumu eksportam labvēlīgus nosacījumus,” saka LPBA prezidents Aivis Ronis.

Portālam „Delfi” Ronis uzsvēra, ka galvenie organizācijas darbības virzieni būs sadarbība ar valsts organizācijām likumdošanas un normatīvo aktu pilnveidošanas jautājumos, pastiprinot Rīgas kā finanšu centra konkurētspēju reģionālā mērogā. “Krīze nodemonstrēja, ka nav pilnīgi precīzi noteiktas dažādu valsts iestāžu kompetenču robežas, bez tam nepieciešama arī precīzāka finanšu sektora regulēšana, lai samazinātu tirgus dalībnieku iespējas dažādi interpretēt likumus un citus normatīvos aktus,” uzsvēra Ronis.

Starptautiskā biznesa konsultāciju kompānija “KPMG Baltics” pētījumi liecina, ka iepriekšējos gados aplēstā finanšu pakalpojumu eksporta (nerezidentu noguldījumu un ar tiem saistīto finanšu pakalpojumu) vērtība ir līdz vienai trešdaļai no kopējā Latvijas pakalpojumu eksporta apjoma. Vairāk kā 70% no visiem nerezidentu klientu depozītiem Baltijas valstīs ir noguldīti Latvijas komercbankās.

„Mēs redzam, ka Latvijas finanšu sektoram ir izcilas priekšrocības un potenciāls kļūt par reģiona finanšu centru, audzējot finanšu pakalpojumu pievienoto vērtību un attīstot tos kā vienu no eksportspējīgākajiem Latvijas produktiem,” uzskata Ronis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!